Beneficii pentru sănătate şi efectele terapeutice ale ceaiului de pelin sunt cunoscute încă din antichitate. El este eficient în detoxifierea organismului şi stimularea sistemului imunitar.
Pelinul (Artemisia absinthium) este o plantă erbacee, perenă, ierboasă, care face parte din familia Asteraceae şi din ordinul Asterales. Este răspândită în Europa, nordul Africii şi vestul Asiei, crescând în special pe terenuri necultivate, în zonele de câmpie şi cele de deal.
Pelinul, un arbust peren cu frunze verzi-argintii, creşte până la 30 — 100 cm, cu multe ramificaţii, potrivit www.luontoportti.com. Frunzele sunt păroase, spintecate, verzi-cenuşii pe faţă, argintii-cenuşii pe dos, cu o lungime de până la 20 cm, iar cele tulpinale, au lungimi nu mai mari de 10 cm şi se simplifică treptat spre vârf.
Înfloreşte în perioada iulie-septembrie. Florile, grupate în capitule mici, sunt galbene pal şi foarte mirositoare. Fructul este o achenă.
În scopuri medicinale se foloseşte toată planta. În practica naturistă, încă din vechime, se utilizează frunzele şi vârfurile înflorite (lunile iulie-septembrie), când planta are un miros puternic aromat şi gust foarte amar. Frunzele verzi-argintii au un gust amar, pelinul fiind recunoscut chiar ca fiind cea mai amară plantă de pe Pământ.
De secole, ceaiul de pelin a fost folosit ca tonic cu proprietăţi antiseptice, antispastice, carminative, antipiretice şi vermifuge.
Proprietăţile sale carminative, recomandă acest ceai pentru tratamentul unor probleme gastrice, precum balonarea, flatulenţa, indigestia, lipsa poftei de mâncare, forme uşoare de gastrită şi dureri gastrice, potrivit www.botanical.com.
Pelinul este una din plantele cele mai eficiente în tratarea şi prevenirea multor probleme de ordin hepatic, inclusiv icterul şi hepatita. Este o plantă depurativă, care stimulează ficatul şi eliminarea toxinelor din organism.
O cană cu ceai de pelin sau una-două linguri cu tinctură de pelin administrate zilnic timp de două săptămâni pot fi o soluţie pentru a scapă definitiv de paraziţi sau viermi intestinali. Băile de şezut cu infuzie de pelin, dimineaţa şi seara, au efect antimicotic şi antiinflamator, potrivit www.medicinenet.com.
Ceaiul de pelin poate ajuta la scăderea febrei, poate reduce inflamaţiile căilor respiratorii şi poate îmbunătăţi starea pacienţilor cu răceală şi gripă.
Folosit sub formă de comprese, ceaiul de pelin este eficient în tratarea rănilor, a înţepăturilor de insecte sau a altor probleme cutanate.
Folosirea timp îndelungat a ceaiului de pelin este asociată cu efecte secundare: ameţeli, insomnie, vărsături. De aceea nu este indicat consumul acestui ceai mai mult de 20-22 de zile. Ceaiul de pelin este contraindicat celor ce suferă de infecţii intestinale sau afecţiuni ale sistemului nervos. Este interzis femeilor însărcinate şi celor care alăptează.