23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Cercetătorii americani au creat o tehnică inovatoare care permite stimularea producţiei de ovule la anumite femei sterile, cu ajutorul căreia una dintre paciente, din Japonia, a reuşit să dea naştere unui copil sănătos. Folosind această tehnică, medicii de la Spitalul Universitar St. Marianna din Kawasaki, Japonia, au recoltat ovule de la cinci femei suferind de insuficienţă ovariană primară. Una dintre aceste femei a născut un copil, iar o alta este însărcinată, au precizat autorii studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Un număr de 27 de femei japoneze au participat la acest experiment, iar cercetătorii au putut să preleveze de la cinci dintre ele ovule ajunse la maturitate, capabile să fie fertilizate in vitro.

Deşi această tehnică nu a fost testată pe femei care suferă de alte tipuri de sterilitate, autorii studiului intenţionează să iniţieze un nou studiu pentru a determina dacă pacientele care suferă de menopauză precoce provocată de tratamente anticanceroase precum radioterapia şi chimioterapia ar putea beneficia la rândul lor de pe urma acestei metode.

Cercetătorii doresc, de asemenea, să testeze aceeaşi tehnică pe femei infertile, în vârstă de 40-45 ani.

Noul procedeu, pe care inventatorii săi l-au denumit "activare in vitro", necesită extragerea unei părţi dintr-un ovar pentru a-l trata şi a-l reimplanta în apropiere de trompele uterine (tuburile lui Falloppio), mici tuburi care fac legătura între ovare şi uter. Pacientele sunt tratate cu hormoni pentru a stimula creşterea ţesuturilor specializate din ovare, denumite foliculi, în care se dezvoltă ovulele. "Femeile care suferă de insuficienţă ovariană primară ajung la menopauză foarte devreme, înaintea vârstei de 40 de ani", a dezvăluit Aaron Hsueh, profesor de ginecologie la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Stanford din California, coordonatorul studiului. "Studiile precedente au arătat că aceste femei au încă foliculi foarte mici şi, deşi ele nu mai au ciclu menstrual, considerăm că ele pot fi încă tratate. Rezultatele obţinute ne fac să sperăm că acest grup de paciente pot fi tratate cu succes", a subliniat Aaron Hsueh. "Pentru femeile suferinde de insuficienţă ovariană, donarea de ovule era singura speranţă până acum pentru a avea un copil", a declarat medicul Kazuhiro Kawamura, profesor de ginecologie la Universitatea St. Marianna.


Articole înrudite