22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Numărul pacienţilor diabetici a crescut cu o treime într-un interval de cinci ani
Numărul pacienţilor diabetici a crescut cu o treime într-un interval de cinci ani

Numărul pacienţilor diabetici a crescut într-un interval de cinci ani, din 2018 în 2022, cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651, a informat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu.
Potrivit şefului CNAS, această tendinţă de creştere a cazurilor de diabet poate fi combătută prin prevenţie.
"În cazul diabetului, depistarea timpurie se face într-un mod foarte simplu: printr-o verificare a glicemiei. O viaţă sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active, care au între 18 şi 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală, de unde şi probabilitatea de a amâna această vizită medicală", a scris Baciu, pe Facebook.
Serviciile medicale de prevenţie care pot fi accesate gratuit sunt hemoleucograma completă, VSH, glicemie, colesterol seric total, LDL colesterol, creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe, TGO, TGP, determinarea raportului albumină/creatinină urinară.
În ceea ce priveşte femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigaţii medicale de prevenţie decontate de CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: senologie imagistică, examen Babeş-Papanicolau la doi ani, VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecţia cu sifilis.
Baciu a precizat că, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, sunt 1.028.277 asiguraţi incluşi în Programul naţional de diabet zaharat şi 17.762 în Programul naţional de boli cardiovasculare.
În trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă 18 - 39 ani, medicii de familie au acordat 3.481 consultaţii, cele mai multe în Bucureşti - 959, Timiş - 330, Iaşi - 239, Arad - 139, Constanţa - 127.
"În aceeaşi perioadă, au fost efectuate 27.073 analize de laborator, ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultaţiilor de prevenţie pentru această grupă de vârstă, dintre care: 3.522 - glicemie, 2.563 - colesterol seric total, 2.774 - LDL colesterol", a menţionat preşedintele CNAS, notează Agerpres.


Articole înrudite