27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Maladia Alzheimer poate fi stopată „din faşă”?
Maladia Alzheimer poate fi stopată „din faşă”?

Cercetătorii spanioli de la Universitatea Autónoma din Barcelona (UAB) au reuşit, pentru prima oară, să oprească procesul pierderii memoriei la şoareci bolnavi de Alzheimer. Potrivit EFE, specialiştii au folosit o terapie genetică după identificarea unei proteine care, dacă se blochează, provoacă astfel pierderea memoriei.
După descoperirea proteinei implicate în procesul păstrării memoriei, cercetătorii au dezvoltat o terapie asupra genei care conţine proteina şi au reuşit să oprească pierderea memoriei în cazurile cu Alzheimer la şoareci, în stadii iniţiale. În laborator, şoarecilor le-a fost injectată într-o zonă a creierului semnificativă pentru procesare memoriei o genă care provoacă producerea proteinei blocate la pacienţii diagnosticaţi cu Alzheimer. Proteina, denumită „Crtc1” (CREB regulated transcription coactivator—1), refăcută prin terapie genetică, permite declanşarea semnalelor necesare pentru activarea genelor implicate în păstrarea memoriei pe termen lung.
Rezultatele cercetării au fost publicate miercuri pe prima pagină a revistei ştiinţifice „The Journal of Neuroscience”. Ele sunt considerate un avans în cercetarea mecanismelor celulare care afectează transmiterea semnalelor nervoase şi implică pierderea memoriei în fazele iniţiale ale bolii Alzheimer, prima cauză a demenţei senile.
Pentru identificarea proteinei în cauză, cercetătorii au comparat cum se exprimă genele în zona menţionată din creier la şoareci sănătoşi şi la cei cărora li se inoculase boala. Astfel cercetătorii spanioli au putut să observe că toate genele implicate în procesul menţinerii memoriei erau cele care condiţionau proteina Crtc1, aceeaşi implicată în metabolismul glucozei sau al apariţiei cancerului. Afectarea acestui grup de gene ar putea provoca pierderea memoriei în stadiile iniţiale ale bolii Alzheimer, după cum au conchis specialiştii. La aceşti bolnavi, procesul care dezlănţuie boala împiedică acţiunea normală a proteinei menţionate.
"Când este afectată proteina Crtc1, nu pot fi activate genele responsabile de conexiunea dintre neuronii din hippocampus, astfel că individul nu poate îndeplini corect sarcinile legate de memorie", după cum explică doctorul Carlos Saura, care s-a ocupat de cercetare. Potrivit lui, "acest studiu oferă noi perspective pentru prevenirea şi tratarea bolii Alzheimer, de vreme ce am demonstrat că o terapie care activează proteina Crtc1 este eficientă pentru a preveni pierderea memoriei la şoareci".


Articole înrudite