06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lumina stimulează creierul, chiar şi în cazul persoanelor fără vedere
Lumina stimulează creierul, chiar şi în cazul persoanelor fără vedere
Lumina menţine creierul în stare de veghe şi îi îmbunătăţeşte funcţiile cognitive, arată un studiu publicat în Journal of Cognitive Neuroscience, potrivit unui articol publicat pe site-ul www.topsante.com.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Montreal şi de la Brigham and Women's Hospital din Boston susţine că a descoperit de ce oamenii pot continua să cugete atunci când lumina este aprinsă. Explicaţia: creierul ar rămâne în starea de ebuliţie la contactul cu un semnal luminos. Lumina agită celulele cerebrale chiar şi în cazul orbilor. „Am fost uimiţi să descoperim că, în cazul a trei pacienţi orbi, creierul continuă să răspundă puternic la lumină”, în condiţiile în care aceştia nu erau conştienţi de existenţa luminii, a explicat Steven Lockley, unul dintre autorii studiului.
Cei trei pacienţi au participat la un experiment foarte simplu: introduşi într-o încăpere unde se aprindea şi se stingea lumina succesiv, au putut spune când aceasta era aprinsă. „Am observat că participanţii nu aveau conştiinţa luminii, dar reuşeau totuşi să determine în mod corect momentele în care lumina era aprinsă”, a arătat un alt cercetător Gilles Vandewalle, potrivit publicaţiei citate.
Astfel, spun cercetătorii, creierul ajunge să „vadă” sau să detecteze lumina graţie unui fotoreceptor situat în stratul celulelor ganglionare ale retinei. Acest fotoreceptor ar funcţiona chiar şi atunci când celulele de la nivelul retinei şi-au pierdut capacitatea de a prelucra lumina. Lumina joacă un rol hotărâtor în ritmurile circadiene care dictează organismului perioadele de somn. Se cunoaşte de secole că este mai uşor să adormi pe întuneric. Acum se poate înţelege că întunericul indică funcţiilor cerebrale ale omului că este timpul să se odihnească.


Articole înrudite