04 FEBRUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Legumele şi fructele, ineficiente în curele de slăbire
Legumele şi fructele, ineficiente în curele de slăbire

Consumul de legume şi fructe, deşi prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, s-a dovedit ineficient în curele de slăbire, în cazul în care persoanele care doreau să piardă kilogramele în plus nu renunţau şi la alimentele bogate în calorii.
Potrivit unui nou studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, un consum suplimentar de legume şi fructe proaspete nu duce în mod automat la pierderea în greutate, mai ales dacă acestea nu înlocuiesc alimentele bogate în calorii din dietă.
Chiar dacă studiile respective au confirmat că cinci porţii de fructe şi legume pe zi au un efect benefic asupra sănătăţii, acestea nu au oferit dovezi concludente că influenţează în mod direct pierderea în greutate.
”Nu putem afirma cu toată certitudinea că există vreun efect al fructelor şi legumelor care să aibă un impact semnificativ asupra pierderii în greutate sau în prevenirea luării în greutate”, au afirmat cercetătorii în noul studiu.
"În general, toate studiile pe care le-am cercetat arată un efect aproape zero asupra pierderii în greutate", a precizat cercetătoarea Kathryn Kaiser într-un comunicat pentru ziarul NY Daily News.
"În contextul mai larg al unei diete sănătoase, reducerea aportului de energie este o modalitate de a contribui la pierderea în greutate, prin urmare, pentru a obţine acest lucru trebuie să reducem aportul caloric", a explicat Kathryn Kaiser.
Totodată, consumul de fructe şi legume prezintă numeroase beneficii pentru sănătate şi acestea trebuie incluse în dieta zilnică.
Astfel, potrivit studiului efectuat, nu mai mult de două porţii de fructe şi legume pe zi reduc riscul de accident vascular cerebral cu o treime.

Pericolul din alimentele sănătoase

De asemenea, fructele şi legumele pot avea un număr mare de pesticide, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătate.
Lista fructelor şi a legumelor cu cele mai multe pesticide, oferă o nouă perspectivă asupra unor alimente considerate printre cele mai sănătoase din consumul zilnic. Chiar şi după spălare, 67 la sută din mostrele de produse au conţinut reziduuri de pesticide, potrivit informaţiilor analizate de EWG. Pesticidele au legătură cu numeroase riscuri de sănătate, în special cu problemele de dezvoltare care apar la copii. De asemenea, pot tulbura sistemul hormonal al organismului, potrivit Agenţiei americane de protecţie a mediului. Totuşi, potrivit aceleiaşi agenţii EWG, "beneficiile de sănătate ale unei diete bogate în fructe şi legume depăşesc riscurile expunerii la pesticide. Ghidul ajută la reducerea expunerii la pesticide (...), dar consumul de produse crescute tradiţional este mult mai bun decât să nu mâncăm deloc fructe şi legume."
Lista fructelor cu cele mai multe pesticide:
- Merele;
- Căpşunile;
- Struguri;
- Ţelina;
- Piersicile;
- Spanacul;
- Ardeiul gras: Asemenea strugurilor, un singur ardei gras roşu a avut rezultate pozitive la 15 pesticide;
- Nectarinele: Toate mostrele de nectarine de import testate de EWG în privinţa pesticidelor au avut rezultate pozitive;
- Castravetele;
- Cartofii;
- Roşiile cherry;
- Ardeiul iute.


Articole înrudite