O alăptare între trei şi 12 luni ar reduce considerabil riscul dezvoltării unor inflamaţii cronice, asociate cu boli cardiovasculare la vârsta adultă, se arată într-un studiu publicat şi preluat de AFP.
Studiind circa 7.000 de persoane, cercetătorii americani au descoperit o legătură „semnificativă” între alăptarea de scurtă durată sau greutatea mică la naştere şi niveluri ridicate ale proteinei C reactive (CRP), indice al inflamaţiei, în probele de sânge prelevate de la adulţii tineri.
CRP este o proteină sintetizată în principal de ficat, care joacă un rol important în inflamaţii.
„Alăptarea între trei şi 12 luni se asociază cu scăderea concentraţiei sanguine de CRP cu 20-30% faţă de cei care nu au fost alăptaţi”, scriu cercetătorii de la Universitatea Northwestern în studiul apărut în revista „Proceedings of the Royal Society B”.
Cercetătorii au mai constatat că fiecare jumătate de kilogram în plus la naştere atrage o scădere cu 5% a concentraţiei de CRP. Potrivit studiului, efectele alăptării ar fi „identice sau chiar superioare” celor ale medicamentelor în reducerea nivelurilor de CRP la tinerii adulţi.
Inflamarea cronică este implicată în numeroase patologii, printre care bolile cardiovasculare, dar există încă aspecte necunoscute în privinţa rolului exact al acesteia în apariţia bolilor de inimă.
Cercetarea s-a desfăşurat pe tineri între 24 şi 32 de ani din diferite medii sociale. „Rezultatele arată că alăptarea ar putea duce la scăderea unui factor important al riscului de boli cardiovasculare la vârsta adultă”, afirmă Alan Guttmacher, unul din autorii studiului.
Organizaţia Mondială Sănătăţii încurajează alăptarea, considerând-o unul din „cele mai eficiente mijloace” prin care se asigură sănătatea şi supravieţuirea copiilor. Ea o recomandă până la şase luni, recunoscând că, în prezent, sub 40% din bebeluşii din lumea întreagă sunt alăptaţi, încheie AFP.