25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ioana Mihăilă: În restaurante și baruri s-ar putea intra doar cu certificatul COVID
Ioana Mihăilă: În restaurante și baruri s-ar putea intra doar cu certificatul COVID

O variantă de lucru este ca în restaurante și baruri să se intre cu certificat COVID, a anunțat ministrului Sănătății. Ioana Mihăilă a declarat pentru Digi24 că există discuții între reprezentanții MS, cei ai Departamentul pentru Situații de Urgență și specialiștii INSP privind accesul pe baza certificatului COVID în spațiile închise aglomerate, în cazul în care numărul infectărilor va crește semnificativ și paturile din spitale „vor începe să se umple”.
„Sunt discuții între reprezentanții Ministerului Sănătății, Departamentului pentru Situații de Urgență, specialiștii de la Institutului Național de Sănătate Publică referitoare la cum vom acționa dacă cifrele incidenței vor crește semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple. Avem câteva principii de la care plecăm. Cel mai important este că ne dorim să ținem școlile deschise cât mai mult timp posibil, așa cum este în ordinul comun acum, până la șase la mie incidență într-o localitate, școlile vor fi deschise pentru învățământul față în față dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce privește situația infecțiilor la copii. Un al doilea principiu și un al doilea obiectiv pe care îl avem este să nu restricționăm circulația persoanelor vaccinate. Și un al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este, de exemplu, sectorul HoReCa. Plecăm de la aceste trei principii și în funcție de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activități vom verifica aceste certificate, permițând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim poate la activități care implică un risc mai mare de transmitere, iar acestea sunt activitățile în spații închise cu aglomerări de persoane”, a declarat Ioana Mihăilă la emisiunea Jurnalul de Seară.
Mihăilă a afirmat că o "variantă de lucru" este ca în restaurante sau în baruri, unde riscul de transmitere este unul destul de mare, accesul să se facă pe baza certificatului, fie a celui european, fie a celui de vaccinare.
"O altă variantă de lucru este ca în restaurante sau în baruri, unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este unul destul de mare, accesul să se facă pe baza certificatului, fie a celui european, fie a celui de vaccinare, dar aceste discuții vor fi concretizate în momentul în care incidența crește", a spus ea.
Potrivit ministrului, ritmul de creștere a infecțiilor este "mai accelerat față de predicțiile" INSP din urmă cu o lună.
"Acum, incidența, inclusiv în București, este de sub unu la mie, dar ritmul de creștere a infecțiilor este mai accelerat față de predicțiile INSP din urmă cu o lună, de exemplu. Deci, creșterea este mai accelerată, lucru la care ne așteptam, de altfel, pentru că acest lucru l-am observat și în alte țări europene care sunt acum în plin val patru, o creștere accelerată a numărului de cazuri, tocmai datorită contagiozității crescute a tulpinii Delta", a susținut Mihăilă. (sursa digi24.ro)


Articole înrudite