Includerea valorilor nutriţionale în meniurile restaurantelor şi cafenelelor ar putea contribui la combaterea obezităţii, o problemă de sănătate în creştere, sugerează un nou studiu preluat de Press Association.
Potrivit unei cercetări realizate de organizaţia nonprofit Cochrane, afişarea valorilor nutriţionale în meniuri ar putea duce la diminuarea aportului caloric cu 47 de calorii. Presupunând că o masă medie conţine 600 kcal, etichetarea ar duce la reducerea numărului de calorii cu 7,8% pentru fiecare masă, precizează studiul.
Autorii studiului subliniază însă că nivelul dovezilor aduse este ''scăzut'' şi că cercetarea sugerează doar ''provizoriu'' că etichetele nutriţionale în meniurile restaurantelor ar putea face parte dintr-un set de măsuri mai largi pentru abordarea problemei obezităţii.
Cercetătorii spun că este nevoie de dovezi mai puternice pentru a întări concluziile studiului.
The Obesity Health Alliance, o coaliţie formată din 40 de organisme şi organizaţii caritabile, susţine că etichetarea clară ajută oamenii să facă alegeri informate referitoare la mâncarea pe care o consumă.
Mâncarea din restaurante poate fi ''destul de des'' o porţie prea mare, ''plină de ingrediente ascunse''.
Mâncarea din restaurante sau cafenele este servită în porţii mari
Cercetătorii, care au analizat un total de 28 de studii despre etichetele alimentare, spun că nu au putut formula concluzii despre efectele etichetării asupra caloriilor cumpărate odată cu produsele din magazinele de alimente sau automate pentru că probele sunt limitate în aceste cazuri.
Oamenii de ştiinţă au făcut apel la studii suplimentare pentru a suplini ''lipsa probelor'' în ceea ce priveşte magazinele alimentare sau automatele, dar şi pentru a confirma concluziile cercetărilor în ceea ce priveşte meniurile din restaurante.
Autoarea principală a studiului, Theresa Marteau, directoare la Behaviour and Health Research Unit de la Universitatea Cambridge, a spus: ''Dovezile sugerează că folosirea etichetelor nutriţionale ar putea reduce aportul de calorii şi ar putea avea un impact util, ca parte dintr-un set mai larg de măsuri care vizează combaterea obezităţii.''
''Nu există 'un remediu miraculos' pentru a rezolva problema obezităţii şi, în timp ce etichetarea caloriilor ar putea ajuta, sunt necesare şi alte măsuri pentru reducerea aportului caloric'', a adăugat cercetătoarea.
''Destul de des, mâncarea din restaurante sau cafenele este servită în porţii mari şi conţine ingrediente ascunse cum ar fi sarea sau zahărul, iar acest lucru duce la consumarea mai multor calorii decât ai nevoie'', spune Caroline Cerny, directoarea Obesity Health Alliance.
''Este evident că atunci când cunoaştem conţinutul nutriţional al alimentelor pe care le consumăm, facem alegeri mai sănătoase. Această cercetare importantă arată că etichetarea clară a alimentelor pe care le consumăm în afara locuinţei, aşa cum se practică din ce în ce mai mult în cazurile produselor din supermarket, este un pas important în a mobiliza oamenii să facă alegeri alimentare informate''.
Alison Tedstone, nutriţionistă în cadrul Public Health England, spune, la rândul său, că ''în contextul în care un sfert din caloriile pe care le ingerăm provin de la alimentele pe care le consumăm în oraş, inclusiv alimente la pachet sau livrări, avem nevoie de informaţie clară şi consistentă în meniuri în momentul în care facem o alegere.''
''Unele companii fac deja asta, dar de prea multe ori meniurile nu conţin informaţiile necesare, avem nevoie de promisiuni mai îndrăzneţe pentru a ajuta oameni să facă alegeri mai sănătoase şi să evite probleme de sănătate legate de obezitate'', a completat Tedstone.