Vremea rece şi vântul de toamnă ne fac mai vulnerabili în faţa răcelii dar în aceeaşi măsura dăunează şi pielii. De aceea este recomandat ca în această perioadă să luăm măsuri speciale de hidratare şi protecţie a pielii corpului şi fetei.
Pe lângă o alimentaţie sănătoasă bogată în fructe, legume şi proteine de bună calitate dar şi un consum suficient de apă, pielea are nevoie de hidratare exterioară, care începe cu gomajul, o exfoliere delicată a pielii, care să lase produsele de îngrijire să intre mai uşor în dermă.
"Gomajul se poate face şi acasă, nu neapărat la un salon de cosmetică, cu produse speciale care se găsesc în farmacii sau în magazinele de specialitate. Eu recomand produsele bio din farmacii care au o granulaţie delicată şi nu agresează tenul. Cât despre metodele tradiţionale de exfoliere, cu mălai sau zahăr, le consider un pic prea aspre, iar cum tenul este puternic vascularizat, riscăm apariţia capilarelor sparte", ne explică make-up artistul Alina Agache. De la ea mai aflăm că îndepărtarea celulelor moarte de la suprafaţa pielii este o condiţie esenţială pentru un machiaj de durată: "Fără această procedură, cremele şi, implicit, fondul de ten nu intră în reacţie cu pielea şi nu mai au efectul scontat".
Următorul pas este aplicarea unei creme hidratante. Atenţie! O cremă hidratantă nu înseamnă o cremă cu o consistenţă grasă, nutrientă, care poate lăsa tenul uleios. O cremă hidratantă este o cremă a cărei formulă îmbogăţeşte nivelul de apă al tenului.
Nu în ultimul rând, crema demachiantă în acest sezon trebuie să fie delicată şi, de preferat, să conţină acid L-Mandelic, ce asigură o exfoliere blândă, fără a lăsa tenul uleios.
Solarul, o problemă de estetică
Chiar dacă vara a trecut, foarte multe femei aleg să meargă la solar pentru a menţine brozul obţinut în sezonul estival. Din păcate, acestă practică în exces afectează pielea delicată şi sensibilă a feţei.
"Multe dintre clientele mele care decid să meargă la solar o fac cu una sau două săptămâni înaintea unui mare eveniment şi ajung la mine cu arsuri minore ale pielii, în special în zona frunţii şi a nasului, unde pielea începe să se descuameze şi, indiferent de produsele sau tehnica folosită, imperfecţiunile tenului nu mai pot fi acoperite", ne împărtăşeşte Alina.
Se recomandă ca faţa, gâtul şi eventual zona decolteului să fie protejate cu o cremă de protecţie solară SPF50 atunci când se merge la un salon de bronzat. Astfel, se evită îmbătrânirea prematură, pigmentarea inestetică a pielii şi se reduce riscul deshidratării tenului.
"Pentru doamnele şi domnişoarele care doresc să pară mai bronzate în ziua lor specială, recomand cu minim o saptămână înainte folosirea unei spume autobronzante care se aplică uniform, cu uşurinţă şi fără să păteze. Mai mult decât atât, nu are efecte nocive asupra pielii", ne mai spune make-up artistul.
Fără procedee agresive înaintea unui eveniment!
Pentru majoritatea doamnelor un eveniment înseamnă o nuntă sau un botez. Este foarte important să nu efectuaţi nicio procedură cosmetică invazivă asupra tenului înaintea unui eveniment major. "Sunt persoane care neglijează cu anii îngrijirea tenului şi decid în ultima clipă să se supună la diverse tratamente cosmetice. Nu am nimic împotriva acestor proceduri atât timp cât sunt făcute în mod constant şi cu minim o lună sau trei săptămâni înainte. Recomand acest interval de timp deoarece am întâlnit frecvent în practică femei cu urme profunde de la extracţii, cu reacţii alergice sau roşeaţă profundă", spune Alina.
Cum ne machiem toamna asta
În principiu, se poartă ceea ce ne avantajează. Toamna aceasta marii make-up artiştii ne recomandă, ca formă, machiajul tip „cat eye”, farduri în nuanţe de orange, prună şi fabulosul ruj roşu.
Pentru machiajul de eveniment tendinţele pot fi respectate dar adaptate fizionomiei, culorii ochilor şi a părului şi, nu în ultimul rând, evenimentului la care participăm.
"Tendinţele sunt mai puţin relevante atunci când vine vorba de o petrecere şi nu de un cat-walk. Machiajul ideal este cel care îţi vine cel mai bine şi mai puţin cel dictat de trendurile de sezon. Machiajele de podium sunt preponderent conceptuale", explică Alina.
Un alt aspect important al machiajului de eveniment este intensitatea. Machiajul de mireasă, în mod special, este gândit ca un machiaj de fotografie şi de aceea „mireasa trebuie să poarte un machiaj în care trăsăturile frumoase sunt bine conturate, deoarece aparatul foto şterge din intensitatea culorii. Este foarte important ca viitoarele mirese să înţeleagă că această conturare nu presupune un machiaj încărcat. Linia între intens şi vulgar este foarte fină şi aici intervine relaţia pe care o dezvolt cu clientele mele. Trebuie să mă asigur că între noi există o comunicare perfectă, din care să înţeleg ceea ce îşi doreşte clienta şi în aceeaşi măsură să îi explic ce anume o avatajează şi ce i s-ar potrivi cel mai bine", spune make-up artistul. Machiajul de mireasă trebuie făcut cu produse de calitate aplicate în straturi fine şi succesive. Se folosesc primeri speciali, care asigură longevitatea, şi se aplică fixator de machiaj.