22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Germania a devenit prima ţară europeană care a legalizat al treilea gen
Germania a devenit prima ţară europeană care a legalizat al treilea gen

Germania a devenit vineri prima ţară europeană care autorizează ca bebeluşii născuţi fără o identitate sexuală clară, ca băiat sau fată, să fie înregistraţi fără o specificare a genului, relatează France Presse.

Astfel, părinţii vor putea să lase necompletată rubrica referitoare la identitatea sexuală a copilului în certificatul de naştere, iar termenul „sex nedeterminat” urmează să îşi facă apariţia în registrele stării civile. „Este pentru prima dată când legea recunoaşte că există oameni care nu sunt nici bărbat, nici femeie, sau de ambele sexe — oameni care nu se încadrează în categoriile legale tradiţionale”, a explicat pentru AFP Konstanze Plett, profesor de drept la Universitatea din Bremen (nord-vest).

Măsura este menită să atenueze presiunea exercitată asupra părinţilor, puşi în situaţia de a decide de urgenţă intervenţii chirurgicale controversate, pentru a atribui un sex nou-născutului, atunci când acesta prezintă o ambiguitate sexuală constitutivă.

Paşapoartele germane în care se aplică "M" pentru masculin sau "F" pentru feminin vor conţine în curând şi "X" în rubrica rezervată determinării sexuale a individului, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Germania.

Potrivit expertei Konstanze Plett, specialistă în drepturile persoanelor intersexuale, aceste noi reglementări se vor aplica şi altor documente oficiale.

Chiar dacă legea a intrat efectiv în vigoare la 1 noiembrie, ea nu răspunde la unele întrebări despre ceea ce înseamnă să trăieşti fără o identitate sexuală stabilită în mod legal. Parlamentul trebuie acum să clarifice care vor fi consecinţele acestei schimbări în materie de căsătorie şi uniune civilă. În Germania, căsătoria poate fi doar între un bărbat şi o femeie, în timp ce contractul de uniune civilă („Lebenspartnerschaft”) este destinat exclusiv persoanelor de acelaşi sex.

Legea este destinată părinţilor de nou-născuţi şi „nu poate rezolva toate problemele complexe legate de persoanele intersexuale”, a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne.

Din partea asociaţiilor din domeniu, preocuparea este în principal de a şti cum va fi viaţa copiilor care nu sunt clasificaţi la naştere ca băiat sau fată într-o lume ce funcţionează în mare parte în baza logicii binare bărbat/femeie.

„La şcoală sunt toalete pentru băieţi şi fete, dar unde va merge copilul intersexual?”, se întreabă Silvan Agius, de la ILGA Europe, organizaţie care pledează pentru drepturi egale pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali, persoane trans şi intersexuale.

„Legea nu schimbă asta. Ea nu va crea imediat un spaţiu în care oamenii intersexuali să poată fi ei înşişi”, mai spune ea, estimând, între altele, că Europa a rămas în urmă pe această temă.

În iunie, Australia, de exemplu, a anunţat introducerea unui nou nomenclator privind recunoaşterea sexelor în documentele oficiale, oferind posibilitatea de a alege între bărbat, femeie sau transsexual.

Noua lege din Germania survine pe fondul unui raport din 2012, elaborat de un Comitet de etică, format din teologi, universitari şi jurişti, care au avut misiunea de a oferi consiliere guvernului. În raportul menţionat, se sublinia că persoanele care se confruntă cu „diferenţe în dezvoltarea sexuală” suferă din cauza „ignoranţei sociale generalizate” şi a „lipsei de respect din partea corpului medical”.

În special, raportul făcea referire la mărturia unui individ născut în 1965 fără organe genitale clar identificate şi care a fost castrat în copilărie, fără consimţământul părinţilor săi. „Eu nu sunt nici bărbat, nici femeie”, afirmă individul în cauză, adăugând: „sunt o cârpeală creată de medici, zdrobit şi marcat pe viaţă”.

Numărul de cazuri de intersexuali este de unu la 1.500-2.000 de naşteri, dar cifra ar putea fi mai mare, din cauza dificultăţilor de definire a intersexualităţii, atât în plan fizic, cât şi hormonal.


Articole înrudite