22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Telefon, televizor, tabletă, laptop, consolă şi câte şi mai câte gadgeturi ne înconjoară mediul, promiţându-ne să ne facă viaţa mai uşoară. Goana nebună după ultimele aparaţii în materie de electronice a devenit un sport naţional, căpătând un rol tot mai important chiar dacă avem sau nu bani destui să ne permitem astfel de produse. Fie pentru că se poartă sau pentru că riscăm să nu fim consideraţi în rând cu lumea dacă nu achiziţionăm fel şi fel de telefoane şi tablete, găsim mereu un motiv bun să cheltuim bani şi timp. În afara faptului că trăim paradoxul "suntem prea săraci să ne permitem lucruri ieftine" sau "n-am bani de casă dar îmi cumpăr o maşină ultimul răcnet", produsele tehnologice ne fură şi din timpul pe care l-am putea petrece cu prietenii sau într-o sală de sport. Inevitabil stăm mai mult timp în casă, deci riscăm să devenim sedentari, iar sedentarismul este una dintre marile probleme care duc la îmbolnăvirea organismului. Alături de un stil alimentar haotic sau plin cu prăjeli şi dulciuri, mirajul tehnologiei ne atacă, încet dar sigur, starea de sănătate. Psihologii spun că evoluţia tehnologiei ne afectează viaţa socială, viaţa de cuplu şi cea de familie, comunicarea suferind schimbări importante, şi nu în bine. Tehnologia alături de produsele scoase pe piaţă contribuie la creşterea numărului de pacienţi în cabinetele psihologilor.

Somnul este şi el tulburat, iar timpul de odihnă se reduce tot din cauza gadgeturilor. Câţi dintre noi nu ne aşezăm în pat şi ne grăbim să intrăm pe internet sau pe diverse reţele de socializare? Adormim de multe ori cu ochii în telefon, citind cine ştie ce lucru nefolositor, iar dimineaţa ne trezim cu cearcănele până-n barbă şi ne simţim de parcă abia am aţipit 20 de minute. Randamentul din timpul zilei scade, atenţia este şi ea afectată, iar starea generală este, bineînţeles, una proastă. Lipsa somnului scade imunitatea, puterea de concentrare şi ne afectează comportamentul. Pe termen lung, un somn prost este asociat cu numeroase afecţiuni precum boli de inimă, depresie sau diabet.

Copiii, predispuşi la obezitate şi probleme de vedere

Prichindeii sunt ca nişte bureţi care absorb toate informaţiile, bune sau rele, cu care intră în contact. Avizi după lucruri interesante şi care să le acapareze total atenţia, copiii sunt absorbiţi de smartphone-uri şi tablete. Jocul în faţa blocului este înlocuit cu tot felul de jocuri colorate şi gălăgioase care le excită simţurile copiilor iar un joc de-a v-aţi ascunselea păleşte teribil în faţa bombelor electronice. Medicii avertizează cu privire la efectele negative pe care le au produsele electronice asupra sănătăţii fizice şi psihice a copiilor. Vederea poate suferi modificări importante din cauza privitului îndelung la calculator, telefon sau tabletă. Poate interveni şi durerea de cap şi de spate, la fel de importante fiind şi lipsa poftei de mâncare şi lipsa mişcării. Din cauza gadgeturilor copiii pot suferi tulburări de comportament, pot avea reacţiile violente sau pot deveni puţin sociabili. Părinţii sunt plasaţi între ciocan şi nicovală pentru că trebuie să le interzică sau să le limiteze drastic accesul la astfel de produse, dar în aceeaşi măsură sunt de acord ca cel mic să poarte un telefon pentru liniştea părintelui. Noile tehnologii sunt benefice dacă timpul de utilizare este controlat, putând ajuta la creşterea creativităţii şi la dezvoltarea atenţiei distributive. În orice caz, fiecare părinte trebuie să fie rezistent în faţa cererilor copiilor şi să nu cedeze insistenţelor sau plânsului.


Articole înrudite