02 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Farmecul caselor vechi” poate fi fatal viitoarelor mame şi copiilor încă nenăscuţi
„Farmecul caselor vechi” poate fi fatal viitoarelor mame şi copiilor încă nenăscuţi
Renovarea unei case vechi sau existenţa unui şemineu deschis pot expune femeile gravide la niveluri mari de plumb, un metal toxic care poate avea efecte foarte nocive asupra sănătăţii mamelor şi copiilor, avertizează specialiştii.
Femeile gravide care iau parte la munca de renovare a unei case vechi se expun pe ele însele şi îşi expun şi copiii încă nenăscuţi unui pericol grav: ingestia de plumb, provenit din vopseaua veche, care conţine adesea acest compus. Plumbul poate duce la creşterea tensiunii arteriale, mama fiind astfel predispusă la apariţia pre-eclamplsiei, o complicaţie a sarcinii ce poate fi fatală atât mamei, cât şi copilului.
De asemenea, focul deschis dintr-un şemineu de modă veche poate fi periculos, dacă se ard în el cărbuni, deoaece şi aceştia pot elibera în aer particule de plumb. Trecând din sângele mamei în cel al fătului, plumbul poate duce la scăderea coeficientului de inteligenţă la copil şi la hiperactivitatea acestuia.
Un studiu realizat la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a subliniat toate aceste pericole, arătând însă că şi consumul de alcool, cafea, tutun şi chiar deţinerea unui câine pot duce la o expunere crescută a femeii gravide la plumb. Cercetătorii au studiat probe de sânge provenite de la peste 4.000 de femei gravide care locuiau în aria metropolitană a oraşului Bristol, constatând că nivelurile de plumb erau mai mari decât la grupurile similare din alte ţări dezvoltate. În plus, surprinzător, s-a constatat că nivelurile de plumb erau mai mari la femeile mai educate - un rezultat neaşteptat, deoarece, de obicei, se considera că expunera la plumb era mai mare în rândul păturilor mai sărace ale populaţiei, la care şi nivelul de educaţie este mai scăzut. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în PLoS ONE.
Cercetătorii nu cunosc cu precizie cauza pentru care femeile mai educate din zona Bristol au niveluri mai mari de plumb în organism, dar au avansat ipoteza că ar fi vorba despe faptul că e mai probabil ca aceste femei să fie atrase de case vechi, pe care le cumpără şi le renovează.
Astăzi, este interzisă utilizarea plumbului la fabricarea vopselelor, dar vopseaua veche conţine deseori acest metal, iar curăţarea ei de pe lemnărie eliberează în aer particule de material ce conţin plumb. Totuşi, pe lângă vopseaua veche şi şemineele cu cărbuni, există, în viaţa modernă, şi alte surse de plumb: cafeaua, alcoolul şi fumatul au fost asociate cu niveluri mai mari de plumb în sângele femeilor gravide, în timp ce consumul unor alimente bogate în calciu şi fier a fost asociat cu niveluri de plumb mai mici.
Studiul este cel mai amplu de acest gen desfăşurat în Marea Britanie, iar probele de sânge au fost colectate încă din anii 1990, în cadrul unui proiect de cercetare pe termen lung în domeniul sănătăţii. De atunci, utilizarea plumbului s-a mai redus, însă chiar şi expunerea la cantităţi mici din acest metal este considerată periculoasă, iar specialiştii cred că este important ca femeile gravide să fie conştiente de acest risc.
Pentru prevenirea expunerii la plumb în timpul sarcinii, specialiştii repetă recomandările obişnuite adresate de orice medic femeilor gravide: să evite alcoolul, cafeaua şi tutunul. Dar, în plus, este prudent şi să renunţe la întreprinde lucrări de renovare unei case construite înainte de 1960.


Articole înrudite