27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dubla mastectomie utilă în cazul femeilor purtătoare ale ''genei cancerului de sân''
Dubla mastectomie utilă în cazul femeilor purtătoare ale ''genei cancerului de sân''

 

Apelarea la măsura drastică a dublei mastectomii reduce riscul de deces prematur în cazul femeilor sănătoase purtătoare ale ''genei cancerului de sân'', conform unui nou studiu.
Femeile purtătoare ale mutaţiei genetice BRCA1 care apelează la intervenţia de extirpare a ambilor sâni îşi diminuează riscul de a dezvolta cancer mamar, a demonstrat cercetarea efectuată la Centrul medical universitar Erasmus din Rotterdam, citată de Press Association.
Acelaşi studiu a evidenţiat, însă, că mastectomia bilaterală profilactică nu a avut niciun efect asupra speranţei de viaţă în cazul femeilor care prezentau o altă mutaţie genetică, BRCA2.
Ambele tipuri de mutaţii genetice, BRCA1 şi BRCA2, favorizează riscul de apariţie a cancerului mamar.
Se estimează că 72% dintre purtătoarele mutaţiei BRCA1 şi 69% dintre femeile care prezintă mutaţia BRCA2 prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân până la vârsta de 80 de ani, în comparaţie cu o rată de 12% în cazul populaţiei generale.

Angelina Jolie a acceptat să fie supusă unei operaţii de mastectomie bilaterală

În luna mai 2013, vedeta hollywoodiană Angelina Jolie a acceptat să fie supusă unei operaţii de mastectomie bilaterală profilactică după ce a descoperit că era purtătoare a genei BRCA1. Doi ani mai târziu, ea a decis să treacă printr-o intervenţie chirurgicală de ovarectomie bilaterală pentru a elimina riscul de a dezvolta cancer din acelaşi motiv fiind cunoscut faptul că această mutaţie poate cauza şi tumori ovariene.
Studiul realizat recent în Olanda a monitorizat 1.696 de purtătoare ale mutaţiei genetice BRCA1 şi a 1.139 de femei care au depistat că au această genă şi au optat fie pentru mastectomie bilaterală profilactică, fie pentru o supraveghere medicală riguroasă.
Toate aceste femei erau sănătoase şi nu aveau antecedente personale de tumori.
După o perioadă cuprinsă între nouă şi unsprezece ani, şapte dintre purtătoarele BRCA1 cărora le fuseseră extirpaţi ambii sâni şi 269 dintre cele care au decis să nu treacă prin această procedură au fost diagnosticate cu cancer mamar. Doar o persoană din primul grup a decedat din cauza acestei afecţiuni în timpul perioadei de monitorizare în comparaţie cu 19 din rândul celor care nu fost supuse mastectomiei bilaterale profilactice.
În cazul femeilor cu mutaţia BRCA2, riscul de deces a fost redus, indiferent dacă acestea au apelat sau nu la extirparea chirurgicală a sânilor.
''În cazul purtătoarelor mutaţiei BRCA1, mastectomia bilaterală profilactică reduce în mod drastic riscul de a dezvolta cancer de sân şi, în plus, ca o consecinţă, îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire asociate cancerului de sân în comparaţie cu grupul supravegheat (medical)'', a notat dr. Annetee Heemskerk-Gerritsen din cadrul centrului din Rotterdam, una dintre principalii autori ai studiului.
''În ceea ce priveşte purtătoarele mutaţiei BRCA2, mastectomia bilaterală profilactică pare să conducă spre un prognostic similar în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire asociate cancerului de sân, în ciuda riscului redus de tumori mamare'', a adăugat ea.


Articole înrudite