Doar educaţia pentru sănătate, importanţa conştientizării prevenţiei şi adoptării unui stil de viaţă sănătos pot avea pe termen lung efecte asupra speranţei de viaţă a românilor şi asupra calităţii vieţii acestora, a declarat recent Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
"Administraţia Prezidenţială şi-a asumat prevenţia şi educaţia pentru sănătate ca prioritate zero în sănătatea publică. Pentru că avem convingerea că numai educaţia pentru sănătate, importanţa conştientizării prevenţiei şi adoptării unui stil de viaţă sănătos pot avea pe termen lung efecte asupra speranţei de viaţă a românilor şi asupra calităţii vieţii românilor", a spus Diana Păun, la Forumul Naţional de Gineco-Oncologie "Sănătate feminină: preocupare şi responsabilitate”.
Potrivit acesteia, tema prevenţiei "nu este una preferată" de politicieni pentru că rezultatele programelor de prevenţie "nu au vizibilitate imediată, ci pe termen lung".
"În anul 2016, împreună cu Ministerul Sănătăţii condus pe atunci de dl profesor Patriciu Achimaş Cadariu, am lansat la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui României şi a directorului regional pentru Europa al OMS, Planul multianual de promovare a sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate. Rezultatul unei munci extraordinare, depusă de o comisie interministerială. Din nefericire, românii au o mare meteahnă - cea a proiectelor începute şi nefinalizate, a iniţiativelor neconcretizate. Ori acest plan multianual care conţinea pe lângă o evaluare corectă a stării de sănătate a românilor şi a expunerii la factori de risc conţinea de asemenea un plan de implementare foarte bine articulat cu termene, cu responsabili, cu activităţi”, a spus consilierul de stat.