27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Diagnosticare la distanţă, prin teleecografie 3D, în premieră la Galaţi
Diagnosticare la distanţă, prin teleecografie 3D, în premieră la Galaţi

Creat în cadrul unui program de cercetare al Agenţiei Spaţiale Europene, un soft dă posibilitatea reconstruirii imaginilor transmise de un nespecialist de la un ecograf printr-o conexiune de internet. Apoi, pe baza imaginilor primite, calculatorul reface o imagine de ecografie 3D pe baza căruia se pune un diagnostic clar. Acest sistem brevetat de prof. Philippe Arbeille, de la Universitatea din Tours (Franţa), este extrem de folositor în localităţile izolate, dar care au totuşi un medic de familie sau un asistent care au acces la un ecograf şi la o conexiune de internet. Sistemul, prezentat în premieră naţională la Galaţi, a fost pus în practică între un cabinet din localitatea tulceană Murighiol, centrul de imagistică al Spitalului de Copii din Galaţi şi Universitatea din Tours. Este rodul unui program de cercetare interuniversitar între facultăţile de medicină din Galaţi şi Tours. Philippe Arbeille, profesorul francez, şeful catedrei de medicină nucleară a Universităţii din Tours, a fost asistat, în timp ce făcea o astfel de transmisie teleecografică unui copil, de doctoriţa gălăţeancă Monica Georgescu, ce lucrează în acelaşi laborator din Tours, şi de dr. Victoriţa Ştefănescu, cadru didactic al Facultăţii de Medicină din Galaţi şi specialist în imagistică.
„Un nespecialist, dar care are avantajul de a se afla la patul bolnavului, face cu sonda ecografului o mişcare de baleiaj, stânga spre dreapta. Datele ajung la centru, în cazul nostru la centrul de la Tours, iar softul face capturi din toate aceste imagini şi avem la final o imagine clară, 3D, a organului afectat, astfel încât putem pune un diagnostic clar. Această aplicaţie este extrem de utilă pentru zonele izolate. Ai nevoie doar de un ecograf şi conexiune la internet. Eu personal nu voi cere niciun ban pe acest brevet, aşa că, în funcţie de părerea autorităţilor medicale de aici, programul are oricând aplicabilitate imediată”, a precizat prof. dr. Philippe Arbeille. Profesorul francez a mai precizat că are în veder chiar să extindă programul, în varianta de cercetare, cu încă vreo câteva comune din zonele izolate din Galaţi.
Şi medicii gălăţeni, mai ales prof. dr. Aurel Nechita, iniţiatorul proiectului, speră ca acesta să fie pus în parctică. „După cum aţi auzit, domnul profesor a spus că nu cere niciun ban pentru brevetul softului. Aşa că eu sper să avem şi în judeţul Galaţi unul sau două astfel de centre care să primească din zonele mai izolate, dar dotate cu un ecograf şi conexiune la internet, astfel de date”, a precizat prof. dr. Aurel Nechita, de la Facultatea de Medicină Galaţi. Specialistul gălăţean care a coordonat transmiterea ecografiilor spre Franţa vede cât de mult ar ajuta acest sistem judeţul nostru, mai ales că nici nu sunt mari cheltuieli cu implementarea lui. „Mai ales iarna sau în momentele critice cauzate de inundaţii, când rămân localităţi izolate, un astfel de sistem ar scuti multe drumuri ale ambulanţelor şi elicopterelor. În multe comune avem şi ecografe, şi conexiune la internet. S-ar face o astfel de ecografie care ar fi trimisă la un centru care are un specialist în imagistică, iar apoi se decide dacă este sau nu necesară intervenţia ambulanţelor”, a declarat dr. Victoriţa Ştefănescu.
Şi acurateţea sistemului este destul de mare. Din 20 de ecografii realizate la centrul pilot din Galaţi şi trimise la Tours, doar două au fost greşite şi imposibil de reconstruit de către calculator.


Articole înrudite