23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Depresia ne poate îmbătrâni fizic, prin accelerarea procesului de îmbătrânire celulară. Testele de laborator au arătat că celulele par biologic mai vârstnice la persoanele care suferă sau au suferit în trecut de forme severe de depresie, relevă un studiu citat de BBC.
La studiul realizat de o echipă de cercetători din Olanda şi din SUA au participat peste 2.400 de voluntari, din care peste o treime sufereau de depresie, o treime suferiseră mai demult de o formă majoră de depresie, restul neconfruntându-se cu asemenea probleme.
Cercetătorii au examinat eşantioane de sânge prelevate de la participanţi, urmărind o serie de schimbări în structura celulelor, la nivelul telomerilor. Situaţi la capătul cromozomilor, un fel de „gazde” ale ADN-ului, misiunea telomerilor este de a împiedica pierderea codului genetic vital, dar pe măsură ce celulele se divid, telomerii devin din ce în ce mai scurţi. Astfel, prin măsurarea lungimii lor poate fi estimat nivelul de îmbătrânire celulară.
S-a constatat că, în cazul persoanelor care erau sau fuseseră deprimate, telomerii erau semnificativ mai scurţi decât la celelalte. Mai mult, această diferenţă nu a putut fi explicată prin alţi factori, cum ar fi dacă persoana respectivă fumează sau consumă alcool în exces.
Autorii studiului consideră că această scurtare a telomerilor poate fi o reacţie a organismului la depresie. „Acest studiu pe scară largă oferă dovezi convingătoare că depresia este asociată cu mai mulţi ani de îmbătrânire biologică, mai ales în cazul celor care prezintă simptome severe şi cronice” de depresie, afirmă cercetătorii.
Ce nu este clar, notează BBC, este în ce măsură respectivul proces este unul nociv şi dacă este reversibil.


Articole înrudite