Chiar dacă pare greu de crezut că un desert delicios poate fi recomandat într-o dietă, mai mulţi medici susţin consumarea acestui gustos aliment. Cercetările au arătat diferite efecte benefice ale ciocolatei asupra organismului.
Medicul pediatru şi dietetician Marlo Mittler, de la Spitalul pentru Copii Cohen din New York, spune că ar trebui să mâncăm cât mai des ciocolată.
Mai multe studii au demonstrat că un consum moderat, dar regulat scade tensiunea arterială, reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, scade colesterolul şi poate chiar să regleze nivelul insulinei. Mai mult, flavanolii din cacao îmbunătăţesc sănătatea creierului la adulţi. Singura veste proastă este că numai ciocolata neagră are aceste efecte benefice.
Recent, mai multe studii au demonstrat că acest aliment ajută şi la slăbire, scăzând indicele de masă corporală.
Cum este posibil acest lucru, dacă ne gândim că ciocolata, chiar şi cea neagră, are zahăr, calorii şi grăsimi? Marlo Mittler explică: ciocolata conţine mulţi antioxidanţi, substanţe care stimulează metabolismul şi astfel duc la pierderea în gerutate. Totuşi, trebuie să ţineţi cont de reguli clare dacă vreţi să obţineţi acest efect: mâncaţi ciocolată puţin şi des! Sunt esenţiale, de asemenea, exerciţiile fizice şi o dietă echilibrată. Consumată în cantităţi mici, ciocolata neagră aduce un plus de energie şi scade pofta de mâncare. Spre exemplu, puteţi consuma porţia de ciocolată la gustarea de după-amiază, sub forma unui shake sau a unui baton.