15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum funcţionează cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic - PET-CT
Cum funcţionează cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic - PET-CT

PET-CT este o investigaţie non-invazivă din cadrul medicinii nucleare şi foloseşte radiotrasori care se injectează intravenos şi funcţionează ca un analog al glucozei. Datele obţinute prin intermediul PET-CT sunt precise şi superioare celorlalte investigaţii, prin fuzionarea imaginilor PET şi CT realizându-se harta activităţii metabolice, suprapusă peste harta anatomică a regiunii examinate, a explicat Ruxandra Vlădescu, medic medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR.
„Analiza nu poate fi făcută fără o programare prealabilă şi fără o pregătire a pacientului, pentru că există nişte mici norme care trebuie să fie respectate, legate de alimentaţia pacientului, de o anumită medicaţie, de o anumită conduită a pacientului”, a spus Ruxandra Vlădescu. „Este o substanţă care are comportament ca şi glucoza şi, dat fiind acest lucru, trebuie să reducem existenţa unui nivel ridicat de glucoză din sânge. Atunci, pacientul nu are voie să mănânce cu un interval de timp înainte de examinare. Trebuie să aibă o activitate musculară redusă. Mai sunt alte câteva interdicţii medicamentoase, în funcţie de boală şi de pacient. Practic, pregătirea nu este complicată”, a explicat specialistul Ruxandra Vlădescu în cadrul unui interviu acordat DCNews şi DCMedical.
„Pacientul stă în Departament aproximativ două ore, două ore şi jumătate. O oră este timpul de metabolizare după injectarea radiotrasorului intravenos. 35 - 40 de minute este scanarea, după care pacientul se îmbracă şi pleacă acasă, fără să aibă contraindicaţii de alimentaţie, medicaţie, activitate. Pacientul poate veni în contact cu alte persoane la un interval de timp suficient încât doza să fie eliminată complet. Este foarte importantă hidratarea după această examinare”, a mai spus medicul.
Cu ajutorul examinării PET-CT ce utilizează tehnologia de înaltă performanţă, se poate clarifica rapid prezenţa unei tumori, se realizează precis localizarea şi stadializarea tumorii şi se stabileşte prezenţa de metastaze. Echipa medicală din departamentul PET-CT este alcătuită din medic de Medicină nucleară, medic radiolog (sau medic cu dublă specialitate), fizician medical cu specializare PET-CT, asistenţi medicali.


Articole înrudite