Este binecunoscut faptul că nu este indicat să mănânci fructe şi legume nespălate. Deşi clătirea acestora cu apă de la robinet este mai bună decât nimic, totuşi această metodă nu e suficientă pentru a elimina bacteriile, pesticidele sau microorganismele care s-ar putea ascunde în ele.
Oţetul este un aliat de nădejde în curăţenia caselor, dar în combinaţie cu apă poate reprezenta o soluţie de spălare eficientă a fructelor şi legumelor. Mai mult, acest truc simplu ajută şi la păstrarea fructelor şi legumelor pentru mai mult timp în frigider, de la căpşuni sau afine, la broccoli sau verdeţuri, notează Reader's Digest.
"Folosirea unei soluţii cu oţet ajută la majoritatea acelor contaminanţi. Este un mod sigur şi eficient pentru a spăla fructele şi legumele proaspete", a spus bucătarul Elena Terry, pentru sursa citată. Ar trebui să faci asta şi dacă ai obiceiul de a mânca fructele şi legumele fără coajă.
Oţetul alb şi cel de mere sunt cele mai bune pe care le poţi folosi, întrucât nu schimbă gustul alimentelor. Trei măsuri de apă amestecate cu o măsură de oţet se combină într-un bol, metodă folosită mai ales pentru fructele şi legumele mici, care se ţin cinci minute în amestecul lichid. În cazul celor de dimensiuni mari, soluţia se pune într-o sticlă cu pulverizator.
După ce stau cinci minute în apă şi oţet, legumele şi fructele se clătesc cu apă rece din belşug. Dacă plănuieşti să le depozitezi în frigider, nu să le mănânci imediat, aşteaptă să se usuce.