15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Copiii lăudaţi excesiv de părinţii lor, mai predispuşi să devină narcisişti mai târziu
Copiii lăudaţi excesiv de părinţii lor, mai predispuşi să devină narcisişti mai târziu

Copiii ai căror părinţi le spun acestora că sunt speciali tind mai mult să devină narcisişti, este concluzia unui studiu al cărui scop viza descoperirea originilor egoismului extrem, scrie AFP.
Cercetători de la Ohio State University în colaborare cu profesori de la Universitatea Amsterdam au analizat, timp de un an şi jumătate, comportamentul a 565 de copii din Olanda, precum şi obiceiurile părinţilor acestora, pentru a stabili cauzele ce stau la baza egoismului.
Astfel copiii cărora părinţii lor le spun că sunt mai speciali decât ceilalţi sau că merită ceva în plus în viaţă prezintă o probabilitate mai mare să obţină un scor ridicat la testul pentru măsurarea narcisismului.
Cercetătorii au măsurat de asemenea cât de mult părinţii îşi supraevaluează copiii, cerându-le să răspundă dacă sunt de acord cu diferite afirmaţii, printre care - „Copilul meu este un bun exemplu comparativ cu ceilalţi copii”.
Subiecţii studiului aveau între 7 şi 11 ani când a început studiul. În timpul cercetării, copiii şi părinţii lor au fost evaluaţi de patru ori la interval de şase luni.
Copiii îi cred pe părinţi atunci când aceştia le spun că sunt mai speciali decât alţii, susţine co-autorul studiului Brad Bushman, profesor de comunicare şi psihologie la Ohio State University, adăugând că acest lucru nu este benefic nici pentru copii şi nici pentru societate.
Încurajările sau comportamentele mai afectuoase ale părinţilor constituie o strategie foarte bună pentru sporirea egocentrismului copiilor, se arată în studiul amintit. Copiii care au o părere foarte bună despre ei nu se consideră mai speciali decât ceilalţi, dar declară că sunt fericiţi şi că se iubesc aşa cum sunt.
„Oamenii cu o părere foarte bună despre ei consideră că sunt la fel de buni ca ceilalţi. Narcisiştii cred despre ei că sunt mai buni decât alţii”, subliniază profesorul Brad Bushman.
Părinţii vor cu adevărat să facă un lucru bun pentru copiii lor atunci când spun că aceştia sunt speciali, însă acest lucru conduce mai mult la apariţia narcisismului, este de părere Eddie Brummelman, coordonatorul studiului şi profesor al Universităţii din Amsterdam.
În loc să le îmbunătăţească stima de sine, obiceiurile care tind să-i supraevalueze pe copii le pot creşte nivelul de narcisism, a declarat Eddie Brummelman.
Însă părinţii nu sunt singurii responsabili pentru narcisismul copiilor lor, notează autorii studiului. Ca şi alte trăsături ale personalităţii, în ecuaţie intră şi elemente genetice, precum şi trăsăturile de caracter ale copiilor înşişi.
Profesorul Brad Bushman, la rândul său părinte, admite că aceste cercetări l-au făcut să acorde mai multă atenţie cuvintelor pe care le foloseşte cu cei trei copii ai săi.
Când am început cercetările pe acest subiect în anii \'90 credeam că-i voi trata ca pe nişte copii super speciali. Însă voi fi foarte atent să nu mai fac acest lucru de acum înainte, a mai declarat profesorul Bushman.
Studiul, intitulat „Origins of narcissism in children”, a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


Articole înrudite