25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ridicând vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani riscul de a face Alzheimer scade cu 15% - arată un studiu francez prezentat  la Conferinţa internaţională a Asociaţiei Alzheimer de la Boston (Statele Unite) şi menţionat de lefigaro.fr.
Studiul dezvăluie faptul că fiecare an lucrat în plus după 60 de ani reduce cu 3% riscul de a suferi de boala Alzheimer. În contextul în care toate societăţile occidentale se văd nevoite să mărească vârsta de pensionare odată cu creşterea speranţei de viaţă, studiul aduce o consolare salariaţilor care vor lucra mai mult decât părinţii lor. „Este un studiu foarte important care trebuie să îi facă pe salariaţi să se gândească serios la momentul în care vor ieşi la pensie”, spune profesorul Francois Forette, preşedinte al Centrului internaţional pentru longevitate (CIL)-Franţa.
Cercetarea s-a desfăşurat pe 429.000 persoane care cotizează la o anumită casă de asigurări de sănătate. Acest lucru a permis accesul la date privitoare la vârsta de ieşire la pensie, starea de sănătate şi existenţa sau nu a bolii Alzheimer. Studiul a vizat anul 2010 şi un grup de persoane ieşite la pensie de 12 ani în medie, cu scopul de a compara riscul de a suferi de o formă de demenţă în funcţie de vârsta de pensionare. „Acest lucru ne-a permis să observăm că, atunci când o persoană lucrează un an în plus, riscul de Alzheimer se reduce cu 3%. Când se ridică vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani, riscul de a face Alzheimer scade cu 15%. Este foarte important. Riscul continuă să scadă şi dincolo de 65 de ani”, adaugă pr Forette.
Studiul, care urmează să fie publicat într-o revistă ştiinţifică, deschide noi perspective în lupta împotriva bolii Alzheimer.
În ce fel munca poate asigura un efect protector faţă de Alzheimer? Dean Hartley, director iniţiative ştiinţifice la Asociaţia Alzheimer, consideră că sunt necesare cercetări suplimentare pentru verificarea acestui efect şi înţelegerea tuturor factorilor determinanţi. „Acest studiu confirmă o teorie bine stabilită în mediul profesioniştilor din domeniul sănătăţii, conform căreia activitatea fizică şi intelectuală contribuie la reducerea deteriorării mentale la persoanele în vârstă. Trebuie să mai identificăm şi ce se schimbă în creier în momentul ieşirii la pensie”, încheie Hrtley.


Articole înrudite