23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cercetătorii lucrează la un test în flux lateral pentru detectarea tumorilor cerebrale
Cercetătorii lucrează la un test în flux lateral pentru detectarea tumorilor cerebrale

Oamenii de ştiinţă lucrează la primul test în flux lateral din lume pentru detectarea tumorilor cerebrale, relatează luni DPA/PA Media.
Scopul este acela de a dezvolta un test simplu, pe care pacienţii să-l poată folosi acasă, similar cu cele utilizate în timpul pandemiei de COVID-19.
Studiul va viza tumorile agresive, recurente, care în prezent conduc la aproape 200.000 de decese pe an la nivel mondial, potrivit cercetătorilor.
Cu toate că uneori apariţia tumorilor poate fi inevitabilă în urma tratamentului iniţial, imprevizibilitatea le face greu de detectat în mod precoce, ceea ce conduce la un prognostic nefavorabil.
Potrivit cercetătorilor, noul test, care ar funcţiona printr-o simplă înţepătură în deget, ar putea îmbunătăţi viaţa a zeci de mii de persoane din întreaga lume.
Totodată, noul test ar putea scădea în mod semnificativ presiunea asupra sistemelor sanitare prin reducerea necesităţii efectuării de scanări cu rezonanţă magnetică (RMN) şi oferirea unei alternative eficiente din punct de vedere al costurilor.
O echipă de la Universitatea Nottingham Trent (NTU), Anglia, conduce acest studiu, cu sprijin financiar de la Consiliul de Cercetare Medicală din Regatul Unit, şi împreună cu cercetători de la Universitatea din Sheffield.
"Tumorile cerebrale sunt gestionate prin cele mai bune tratamente disponibile atunci când sunt diagnosticate pentru prima dată dar, din păcate, recurenţa este o problemă majoră şi unele revin foarte rapid şi în mod agresiv", a declarat Philippe Wilson, profesor la One Health NTU.
"Dacă se realizează un RMN la şase luni după tratament, până atunci o tumoare ar fi putut reveni de o perioadă semnificativă de timp. Este dificil de imaginat o tehnologie medicală atât de utilizată şi de înţeleasă ca testul în flux lateral. Această tehnologie ar asigura monitorizarea regulată şi accesibilă a bolii de către pacienţi, acasă, într-un mod uşor de utilizat. Sperăm că aceasta ar putea fi aplicată şi altor tipuri de cancer, putând contribui la salvarea a milioane de vieţi în întreaga lume", a adăugat Wilson.
Cercetătorii se concentrează pe dezvoltarea testelor în flux lateral capabile să detecteze molecule din sânge specifice unei tumori şi care ar oferi un indiciu foarte timpuriu al revenirii acesteia.
În cadrul proiectului se lucrează la prototipuri, înainte ca cercetarea să treacă în faza de studiu clinic.
Tehnologia va căuta să detecteze cancere, precum glioblastomul (GBM), cea mai malignă formă de tumoare cerebrală.
"Tumorile cerebrale agresive, cum ar fi glioblastomul, revin aproape întotdeauna după tratament, însă a detecta această recurenţă în cel mai timpuriu stadiu posibil rămâne o provocare şi o prioritate importantă", a declarat dr. Ola Rominiyi de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Sheffield.
"În prezent, pacienţii efectuează adesea scanări RMN de monitorizare la fiecare trei până la şase luni, însă dezvoltarea cu succes a unui test în flux lateral pentru detectarea cancerului cerebral ar putea face posibilă testarea eficientă pentru recidivă în fiecare săptămână, astfel încât mai multe tumori recurente să poată fi detectate precoce, într-un stadiu mai tratabil", a adăugat Rominiyi, notează Agerpres.


Articole înrudite