15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Campanie de conştientizare a luptei împotriva cancerului pulmonar
Campanie de conştientizare a luptei împotriva cancerului pulmonar

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, lansează campania ''Inspiră speranţă'' pentru a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticării în stadii incipiente a cancerului pulmonar, informează un comunicat remis presei, potrivit Agerpres.
"Este o iniţiativă foarte importantă a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Supravieţuirea în cancerul pulmonar este în creştere şi, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supravieţuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în anul 2025. De asemenea, vrem să transmitem mesaje de speranţă pentru toţi pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea priveşte diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există acesta face cele mai multe victime în ţara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulţi pacienţi ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic", a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia, citat în comunicat.
El a subliniat că este nevoie de sprijinul autorităţilor, iar cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătăţii.
"Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenţie, de depistare precoce, tratament şi monitorizare a acestui tip de cancer", a adăugat Irimia.
Potrivit medicilor, diagnosticul pus la timp poate salva viaţa pacientului, iar acest lucru se poate realiza prin consultaţii periodice.
"Este important ca oamenii să se prezinte la medic. Nu doar atunci când au o problemă, ci să vină la consultaţiile periodice. Tusea care nu mai trece, expectoraţia cu sânge, durerile în piept, spate sau umeri, răguşeală şi dificultate în respiraţie sunt simptome care trebuie să îl trimită pe pacient cât mai repede la control la medicul specialist", a explicat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, citată într-un comunicat.
Terapiile ţintite şi imunoterapia pot fi o şansă la viaţă pentru pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer, chiar şi în stadii avansate, susţin specialiştii.
În România, în 2018, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory), au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaţilor. La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică.


Articole înrudite