26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Beneficiile suplimentelor cu ulei de peşte asupra sănătăţii inimii, puse la îndoială
Beneficiile suplimentelor cu ulei de peşte asupra sănătăţii inimii, puse la îndoială

Efectul suplimentelor cu omega 3 asupra riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral sau deces ar fi insignifiant sau inexistent, conform rezultatelor unui studiu realizat în Marea Britanie, publicat recent şi citat de agenţiile Xinhua şi Reuters, informează Agerpres.

O nouă analiză sistematică efectuată de Cochrane, o reţea independentă de oameni de ştiinţă, profesionişti în medicină, pacienţi, îngrijitori şi persoane interesate de domeniul medical, a coroborat rezultatele a şaptezeci şi nouă de studii clinice randomizate în care au fost implicate 112.059 de persoane. Cercetările au evaluat efectele asupra inimii sau vaselor de sânge a suplimentării dietei cu acizi graşi omega 3 în comparaţie cu o alimentaţie obişnuită, lipsită de astfel de suplimente, şi una în care aportul de omega 3 era redus.

Omega 3 este un tip de grăsime. În cantităţi mici, aceşti acizi graşi care se regăsesc în alimentele consumate în mod obişnuit, sunt esenţiali pentru o stare bună de sănătate.

Principalele tipuri de acizi graşi omega 3 sunt acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) şi acidul docohexanoic (DHA). EPA şi DHA, numiţi acizi graşi omega 3 cu lanţ lung, se găsesc în mod natural în peşte gras, cum ar fi somonul, şi în uleiurile de peşte, precum uleiul din ficat de cod.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că omega 3 cu lanţ lung are un efect insignifiant sau inexistent asupra riscului de deces în urma oricărei probleme de sănătate.

Creşterea aportului de aceşti acizi graşi - inclusiv EPA şi DHA - în principal prin suplimente are un efect insignifiant sau inexistent asupra evenimentelor cardiovasculare, a riscului de deces în urma bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral sau a tulburărilor de ritm cardiac.

''Cele mai credibile studii au demonstrat în mod constant puţine efecte sau niciun efect al acizilor graşi omega 3 cu lanţ lung asupra sănătăţii cardiovasculare. Pe de altă parte, deşi peştele gras este un aliment sănătos, nu reiese clar din numărul mic de studii clinice dacă o creştere a aportului de peşte gras în alimentaţie are rol protector asupra inimilor noastre", a declarat doctor Lee Hooper de la Universitatea East Anglia, unul dintre autorii principali ai cercetării.

Totuşi, suplimentele cu omega 3 s-au dovedit benefice pentru reducerea nivelului trigliceridelor. Însă, în acest caz a fost observat un efect secundar, respectiv reducerea aşa-numitului colesterol ''bun'', HDL, potrivit concluziilor publicate în jurnalul Cochrane Library.


Articole înrudite