23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Accidentele vasculare cerebrale (AVC) afectează un număr tot mai mare de adulţi sub 65 de ani, în special în ţările în curs de dezvoltare, arată două studii publicate în revista medicală britanică The Lancet, citată de AFP.
În timp ce accidentele vasculare cerebrale sunt asociate în mod tradiţional cu îmbătrânirea şi rămân mult mai frecvente la persoanele în vârstă, un vast studiu ce adună datele furnizate de 119 ţări (58 cu venituri mari şi 61 cu venituri medii sau mici) arată că numărul acestui tip de afecţiuni a crescut cu 25% în 20 de ani în rândul persoanelor cu vârste între 20 şi 64 de ani. Datele arată totodată că numărul total al cazurilor de accidente cerebrale în această marjă de vârstă a crescut la 31% în 2010, faţă de 25% în 1990.
Studiul a evaluat la 16,9 milioane numărul de AVC survenite în lume în 2010, cu 68% mai mult decât în 1990.
O parte tot mai mare din cele 11,6 milioane de AVC ischemice şi 5,3 milioane de AVC hemoragice înregistrate în total survin în ţările în curs de dezvoltare şi la persoanele sub 74 de ani.
Un accident vascular cerebral poate fi provocat de un cheag de sânge ce conduce la o reducere a fluxului sanguin cerebral (AVC ischemic) sau ruptura unui vas de sânge în interiorul creierului (AVC hemoragic).
AVC sunt favorizate de hipertensiunea arterială, dar şi de alţi factori ca sedentarismul, obezitatea şi fumatul.
Dar deşi mortalitatea provocată de cele două tipuri de AVC a scăzut sensibil (-37 %) în ultimii douăzeci de ani în ţările dezvoltate, ea a crescut cu 42% în ţările în curs de dezvoltare şi reprezintă în prezent cea mai mare parte a celor 5,9 milioane de decese înregistrate în 2010 în lume, adică 84% din aproximativ 3 milioane de decese provocate de AVC hemoragice şi 57% din 2,98 de milioane de decese ca urmare a după AVC ischemic.
Dacă tendinţa actuală continuă, numărul deceselor s-ar putea dubla până în 2030, ca şi numărul persoanelor care au supravieţuit unui AVC (70 de milioane în 2030, faţă de 33 de milioane în 2010) sau al celor cu handicap şi patologii conexe (200 de milioane faţă de 102 milioane în 2010), avertizează autorii studiului condus de profesorul neo-zeelandez Valery Feigin.
Ei avertizează de asemenea că dacă nu se face nimic în ceea ce priveşte prevenirea în ţările în curs de dezvoltare, AVC va continua să afecteze un număr tot mai mare de tineri.
„Povara globală legată de AVC creşte foarte repede şi trebuie să punem în aplicare rapid la scară mondială strategii de prevenire, gestionare şi reabilitare care să fie abordabile şi cultural acceptabile”, notează profesorul Feigin.
În 2010, s-au remarcat deja diferenţe mari între ţările bogate şi cele sărace: decalajele merg de la 1 la 10 în cazul deceselor premature, ca şi în cazul handicapurilor şi patologii asociate între Europa de Vest, America de Nord şi Australia pe de o parte şi ţările din Europa de Est, Africa sub-sahariană sau unele ţări din Asia, de cealaltă.
Într-un comentariu ataşat acestei analize, Graeme Hankey de la Universitatea din Australia de Vest preconizează „strategii globale vizând reducerea consumului de sare, de calorii, alcool şi tutun”. De asemenea, el susţine identificarea persoanelor celor mai expuse riscului de AVC hemoragic pentru a le încuraja să-şi modifice stilul de viaţă sau să înceapă un tratament împotriva hipertensiunii.


Articole înrudite