22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alimente care ajută la circulaţia sângelui
Alimente care ajută la circulaţia sângelui

Circulaţia sangvină deficitară se tratează medicamentos, însă şi alimentaţia are un rol deosebit de important care ajută.
Problemele circulatorii pot duce la afecţiuni grave precum diabetul, obezitatea, fumatul, boala arterială periferică şi boala Raynaud. Simptomele includ amorţeală, furnicături, crampe musculare, oboseală, ulcere la nivelul picioarelor şi vene varicoase.
Alimente precum sfecla roşie, peştele gras, citricele, turmericul, fructele de pădure, ghimbirul, pătrunjelul, roşiile, ceapa şi usturoiul au efecte benefice dovedite asupra circulaţiei şi sănătăţii cardiovasculare. Pe lângă dietă, menţinerea unei greutăţi corporale normale, renunţarea la fumat, hidratarea adecvată şi exerciţiile regulate sunt măsuri suplimentare care contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.

Alimente care îmbunătăţesc circulaţia sângelui:

Sfeclă roşie

Sfecla roşie este bogată în nitraţi, pe care organismul îi transformă în oxid nitric. Oxidul nitric ajută la relaxarea şi dilatarea vaselor de sânge, îmbunătăţind astfel circulaţia. Potrivit studiilor, consumul de suc de sfeclă roşie poate reduce tensiunea arterială şi inflamaţia de la nivelul vaselor de sânge, îmbunătăţind în acelaşi timp performanţele fizice şi oxigenarea ţesuturilor musculare.

Peşte gras

Peştele gras, precum somonul şi macroul, reprezintă o sursă excelentă de acizi graşi omega-3. Aceştia stimulează eliberarea de oxid nitric şi împiedică agregarea plachetară, reducând astfel riscul de formare al cheagurilor de sânge. Un studiu din 2022 a arătat că 2-3 grame de omega-3 pe zi – care se regăsesc în 100 -150 grame de somon sau macrou – pot reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât şi pe cea diastolică.

Citrice

Fructele citrice, cum ar fi portocalele, lămâile şi grapefruitul, sunt bogate în antioxidanţi şi flavonoide, care pot îmbunătăţi circulaţia sângelui şi funcţia vaselor de sânge. Consumul de fructe citrice poate reduce tensiunea arterială şi rigiditatea arterelor, favorizând producţia de oxid nitric, potrivit cercetărilor.

Turmeric

Turmericul, datorită curcuminei – compusul său activ – a fost utilizat de secole în medicina tradiţională chineză şi ayurvedică pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui. Curcumina ajută la deschiderea vaselor de sânge şi la creşterea fluxului sangvin. Un studiu din 2017 a arătat că suplimentarea cu 2000 mg de curcumină pe zi, timp de 12 săptămâni, a crescut semnificativ fluxul sangvin la nivelul braţelor.

Fructe de pădure

Fructele de pădure, cum ar fi afinele, zmeura şi căpşunele, sunt bogate în antioxidanţi şi au proprietăţi antiinflamatorii. Cercetările au arătat că acestea pot îmbunătăţi dilatarea arterială, reduce tensiunea arterială şi scădea nivelul markerilor inflamatorii din sânge. Consumul regulat de fructe de pădure poate, de asemenea, să prevină formarea cheagurilor de sânge şi să scadă frecvenţa cardiacă.

Ghimbir

Ghimbirul a fost, de asemnea, folosit de mii de ani în medicina tradiţională chineză şi indiană pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui. Studiile au scos la iveală că ghimbirul poate reduce tensiunea arterială şi poate îmbunătăţi fluxul sanguin. De exemplu, un studiu din 2017 a demonstrat că persoanele care consumă 2-4 grame de ghimbir pe zi au un risc mai scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială.

Pătrunjel

Pătrunjelul este o sursă importantă de nitraţi, care sunt transformaţi în oxid nitric, în organism. Acesta ajută la relaxarea şi dilatarea vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia, conform studiilor. Consumul regulat de pătrunjel proaspăt poate contribui la scăderea tensiunii arteriale şi la îmbunătăţirea sănătăţii vasculare.

Roşii

Roşiile conţin licopen, un antioxidant puternic care poate îmbunătăţi funcţia vaselor de sânge şi reduce activitatea enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), care cauzează constricţia vaselor de sânge. Studiile au demonstrat că extractul de roşii poate avea efecte similare medicamentelor inhibitoare ale ECA, contribuind la îmbunătăţirea circulaţiei.

Ceapă

Ceapa este o sursă excelentă de flavonoizi care pot ajuta la dilatarea vaselor de sânge şi la îmbunătăţirea circulaţiei. De asemenea, ceapa poate reduce inflamaţia de la nivelul venelor şi arterelor. Consumul regulat de ceapă poate îmbunătăţi sănătatea cardiovasculară şi fluxul sangvin, potrivit cercetărilor.

Usturoi

Efectele benefice al ustuoiului asupra circulaţiei şi sănătăţii inimii sunt bine cunoscute. Alicina, compusul său activ, poate contribui la relaxarea vaselor de sânge şi la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Un studiu a demonstrat că adminstrarea suplimentelor de usturoi a dus la o creştere semnificativă, de 50%, a fluxului sangvin prin artera braţului.

Ardei iute

Ardeiul iute conţine capsaicină, un compus despre care s-a dovedit că poate stimula eliberarea de oxid nitric şi alte vasodilatatoare, îmbunătăţind astfel circulaţia sângelui. Capsaicina este folosită şi în creme pentru ameliorarea durerii, datorită capacităţii sale de a îmbunătăţi circulaţia şi de a reduce acumularea de plăci în artere.

Rodie

Rodia este bogată în polifenoli şi nitraţi, antioxidanţi cu puternic efect vasodilatator. Consumul de rodie, inclusiv sub formă de suc, poate îmbunătăţi fluxul sangvin şi oxigenarea ţesuturilor musculare, fiind benefic în special pentru persoanele active. Un studiu din 2016 a arătat că un consum zilnic de suc de rodie poate reduce inflamaţia şi deteriorarea musculară la sportivi.

Nuci

Potrivit unei analize din 2018, nucile ar putea avea efect protector împotriva bolilor cardiovasculare, în special atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase. Multe tipuri de nuci conţin un nivel crescut de L-arginină, un aminoacid implicat în formarea oxidului nitric, ajutând la dilatarea vaselor de sânge şi reglarea tensiunii arteriale. Nucile sunt, de asemenea, o bună sursă de magneziu, potasiu şi calciu, care pot contribui la scăderea tensiunii arteriale.


Articole înrudite