Organizaţia Mondială a Sănătăţii - OMS a avertizează asupra creşterii cazurilor de psitacoză în Europa.
Austria, Danemarca, Germania, Suedia şi Olanda au raportat în cursul anului 2023 şi în primele luni ale anului 2024 cazuri pe teritoriul lor. În fiecare dintre aceste ţări au fost înregistrate câteva zeci de îmbolnăviri cu psitacoză în ultimele luni, "o creştere neobişnuită şi neaşteptată", notează stiripesurse.ro.
Psitacoza, numită şi ornitoză sau «Boala Papagalului», este o infecţie pe care oamenii o contractează de obicei de la păsări, din cauza unei bacterii numită Chlamydia psittaci.
Păsările capabile să transmită această boală infecţioasă sunt: papagali, canari, vrăbii, porumbei etc. Îmbolnăvirea apare după contactul direct cu urina, fecalele, ouăle sau penele animalelor infectate. Omul se poate infecta prin inhalarea aerosolilor proveniţi din secreţii si excremente, muşcătura păsărilor sau contactul direct cu animalul infectat.
Un risc mai mare de îmbolnăvire îl au astfel angajaţii din magazinele de animale de companie, grădini zoologice, medicii veterinari sau crescătorii de păsări.
Transmiterea interumană este rară.
Potrivit bioclinica.ro, după o perioadă de incubaţie de 1-2 săptămâni boala poate debuta brusc cu febră înaltă şi frisoane sau progresiv cu creşterea treptată a febrei şi disconfort general. Se remarcă tusea persistentă uscată sau productivă cu spută mucoidă cu striuri de sânge. Frecvent, ritmul cardiac este scăzut, iar cefaleea este difuză şi severă.
Alte manifestări includ inapetenţă, mialgii, artralgii, erupţii maculare eritematoase, iar spre sfârşitul primei săptămâni se pot instala tulburări gastro-intestinale. Endocardita este o complicaţie rară, cele mai afectate fiind persoanele cu istoric de reumatism articular acut sau valvulopatii congenitale.
Formele mai puţin grave de psitacoză pot fi asimptomatice sau caracterizate prin simptome asemănătoare gripei; formele mai grave pot duce, însă, la pneumonie.