Medicul cercetător Sylvia Hoişie, inventatoarea Polidinului, a murit la vârsta de 95 de ani, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, notează hotnews.ro.
Sylvia Hoişie s-a născut în 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc. Cunoscută, drept ,,mama” Polidinului, Sylvia Hoişie şi-a dedicat mai bine de jumătate din viaţă activităţii de cercetare aplicată în domeniul sănătăţii publice din România, spun reprezentanţii Institutului „Cantacuzino”.
Ca absolventă a Facultăţii de Medicină din Iaşi, specialitatea Igienă, după susţinerea examenelor finale a fost repartizată de către Ministerul Sănătăţii la Institutul Cantacuzino din Iaşi, înfiinţat în anul 1953 ca o secţie a celui de la Bucureşti. Acolo l-a avut îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri şi vaccinuri care-i poartă numele.
Inspiraţi din alte ţări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, au început cercetările şi la noi, atât la Iaşi, cât şi la Bucureşti, pentru fabricarea unui produs asemănător la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.
După 6 ani de muncă, echipa condusă de Sylvia Hoişie a reuşit obţinerea produsului propus, respectiv Polidinul. Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an. Fiecare lot era controlat pe animale. Alte preparate obţinute la Iaşi de către echipa Sylviei Hoişie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale), arată reprezentanţii Institutului „Cantacuzino”.
„Sylvia Hoişie a dat dovadă de acelaşi spirit entuziast şi după ieşirea la pensie, în anul 2003, muncind voluntar cu acelaşi drag şi dovedind capacitate de adaptare la nou, fiind în pas cu vremurile continuând să îndrume şi să împărtăşească din bogata sa exprienţă profesională şi din înţelepciunea omului dedicat. Mereu distinsă în gesturi şi în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit şi trăit, valori transmise prin generaţii de Profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoişie face parte din galeria personalităţilor care au marcat istoria Institutului Cantacuzino”, mai spun reprezentanţii institutului.
Potrivit acestora, acum cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au în desfăşurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestuia pe piaţă cât mai curând, „astfel ca munca depusă de echipa medicului Sylvia Hoişie să dăinuie, ca un arc peste timp ce îmbrăţişează generaţii întregi sub jurământul lui Hypocrate şi dragostea de neam”.