07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La o femeie din 20 menopauza intervine înainte de 45 de ani (1% înainte de 40), iar fertilitatea scade cu 10 ani înaintea instalării acesteia. O femeie care intră la menopauză precoce are şanse mult mai mici să aibă un copil după 30 de ani, vârstă la care o mare parte din femeile de astăzi au primul copil. Un test genetic ar permite acestor femei să-şi planifice maternitatea în funcţie de ceasul lor biologic.
Cercetătorii de la Universitatea din Exeter şi de la Institutul de Cercetări asupra Cancerului au studiat cele patru variante genetice în legătură cu diferenţele de vârstă la femeile care intră la menopauză. Au fost analizate cazurile a 2 000 de femei la care menopauza s-a instalat înainte de 45 de ani, comparate cu cele la care menopauza a intervenit la o vârstă considerată normală (în jur de 51 de ani).
Prezenţa celor patru variante „creşte considerabil riscul de a avea o manopauză precoce”, arată studiul, apărut în publicaţia britanică „Human Molecular Geentics”. „Rezultatele constituie o primă etapă spre realizarea unui test genetic, uşor şi destul de ieftin, care ar putea ajuta femeile afectate de menopauză precoce”, spune Anna Murray, care a condus studiul. Un astfel de test „ar ajuta femeile să ia decizii înţelepte în privinţa momentului când devin mame”, a adăugat un alt cercetător.
O echipă de cercetători iranieni anunţase în luna iunie că a pus la punct o altă metodă, constând într-un test de sânge, realizat o dată la trei ani, capabil să prezică vârsta la care o femeie intră la menopauză. Testul se bazează pe măsurarea nivelului hormonului anti-mullerian (AMH), secretat de ovare.


Articole înrudite