11 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tura de noapte pune în pericol sănătatea angajaţilor
Tura de noapte pune în pericol sănătatea angajaţilor
Ultimele studii de specialitate în privinţa muncii de noapte subliniază un lucru bine-cunoscut dar ignorat de majoritatea angajatorilor: muncitorii din turele de noapte au mari probleme cu atenţia şi concentrarea, pe multi dintre ei luându-i somnul în timpul programului.
Munca în timpul nopţii dăunează sănătăţii, potrivit specialiştilor. "Oficialii guvernamentali refuză să recunoască faptul ca oamenii adorm în mod accidental când sunt de serviciu noaptea", afirmă Dr. Charles Czeisler, specializat în medicina somnului la Brigham Hospital din Boston.
Czeisler a atras atenţia mai ales asupra meseriilor care implica un grad ridicat de risc, cum sunt controlorii de trafic aerian, şoferii de camioane, piloţii de avioane sau nave maritime. De asemenea, alte categorii cu un grad mai redus de risc ar mai fi muncitorii din fabrici, poliţiştii, pompierii, doctorii şi asistentele, angajaţii din hoteluri sau din media şi de fapt toţi cei care lucrează în schimburi de noapte. "Trăim într-o lume care îşi privează oamenii de somn şi care îi epuizeazî. În urmă cu 50 de ani doar 2% dintre oamenii planetei dormeau în jur de 6 ore sau mai puţin, pe noapte; în zilele noastre numarul a ajuns la 28%”, relevă Czeisler.
Pe lângă lipsa de concentrare, problemele cu memoria şi iritabilitatea, muncitorii din schimburile de noapte pot dezvolta diverse boli care sunt asociate cu epuizarea fizică, cum ar fi cele cu inima sau cele intestinele. "În situaţii de epuizare extremă, apar inclusiv cancere", afirma Czeisler.

Articole înrudite