Cu toate că rata mortalităţii infantile este în uşoară scădere în ceea ce priveşte media pe ţară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuţi vii, în 2020, disparităţile dintre judeţe sunt mari: în judeţul Satu Mare, rata mortalităţii copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti (2,4 la mia de copii născuţi vii). Mai mult, mortalitatea maternală a cunoscut o creştere exponenţială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. În cifre absolute, am avut 18 mame care au murit la naştere în 2018, 20 în 2019 şi 32 în 2020, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Potrivit datelor finale centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru anul 2020, două judeţe, Satu Mare şi Tulcea, depăşesc rata de 10 la mie, în ceea ce priveşte copiii care au murit înainte de a împlini un an.
Top judeţe cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile:
- Satu Mare: 11,1 la mia de copii născuţi vii;
- Tulcea: 10 la mia de copii născuţi vii;
- Olt: 9,6 la mia de copii născuţi vii.
Top judeţe cu cea mai mica rată a mortalităţii infantile:
- Municipiul Bucureşti: 2,4 la mia de copii născuţi vii;
- Vaslui: 3 la mia de copii născuţi vii;
- Buzău: 3,4 la mia de copii născuţi vii.
„Disparităţile dintre judeţe arată că accesul la serviciile publice de sănătate este inegal, iar maternităţile sunt inegal dotate cu aparatură medicală performantă, care să-i ajute pe medici să trateze şi salveze nou-născuţii prematur sau cu patologii complexe. Salvaţi Copiii România a extins programul de combatere a mortalităţii infantile şi a demarat lucrări de reabilitare a secţiilor de Terapie Intensivă şi a sălilor de naştere, unde e nevoie de dotare corespunzătoare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizației.