10 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Peste 100 de cercetători din nouă state participă, începând de marţi, la cea de-a 24-a ediţie a simpozionului 'Delte şi zone umede', organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) Tulcea, care marchează astfel şi împlinirea a 45 de ani de la înfiinţare.

„Sărbătorim nu doar cea de a 24-a ediţie a acestui simpozion, un eveniment care le oferă cercetătorilor din diferite state să împărtăşească rezultatele muncii lor, ci şi 45 de ani de la înfiinţarea Institutului”, a declarat în deschiderea simpozionului directorul INCDDD, Marian Tudor.

Preşedintele ştiinţific al simpozionului, Fokian Vosniakos, care este şi preşedintele Asociaţiei Balcanice de Mediu, i-a felicitat pe specialiştii INCDDD pentru activitatea desfăşurată şi a subliniat la rândul său importanţa cooperării dintre cercetători, societatea civilă şi guvernanţi pentru punerea în practică a conceptului de dezvoltare sustenabilă.

„Este meritoriu că elita ştiinţifică face eforturi pentru a aminti faptul că Delta Dunării este o adevărată mină de aur”, a declarat directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Inovare, Rolanda Predescu.

Lucrările simpozionului se vor desfăşura în patru secţiuni, respectiv Biodiversitate şi conservarea naturii, Factori de mediu, reconstrucţie ecologică şi impact antropic, Resurse naturale şi aspecte socio-economice, precum şi Sistem geografic informaţional şi modelare sisteme.

Printre temele lucrărilor care vor fi prezentate se numără starea de sănătate a speciilor comerciale de peşti din Delta Dunării, dar şi analiza legislaţiei pentru protejarea ariilor din Delta Dunării, România şi Ucraina, şi Prutul de Jos, Republica Moldova.

Cea de-a 24-a ediţie a simpozionului „Delte şi zone umede”, care reuneşte cercetători din Armenia, Bulgaria, Germania, Grecia, România, Republica Moldova şi Turcia, se va încheia joi cu o aplicaţie în Delta Dunării.

În momentul de faţă, INCDDD Tulcea este acreditat drept Centru Naţional de Referinţă în domeniul pescuitului, Autoritate ştiinţifică CITES pentru sturioni, Centru de Excelenţă în domeniul deltelor şi zonelor umede, expert în aplicarea recomandărilor Convenţiei Espoo privind impactul transfrontalier, expert care asigură suportul ştiinţific pentru stabilirea şi dezvoltarea Reţelei Europene de Arii Naturale Protejate NATURA 2000 în România şi expert în elaborarea proiectelor de reconstrucţie ecologică a ecosistemelor deviate de activitatea umană. 


Articole înrudite