Peste 800.000 de bărbaţi între 50 şi 60 de ani suferă din cauza adenomului de prostată, a subliniat marţi conf. dr. urolog Valentin Ambert, de la Spitalul "Teodor Burghele", cu prilejul prezentării Studiului Flux. El a adăugat că în urmă cu cinci-şase ani numărul celor înregistraţi cu această afecţiune era de apoximativ 500.000. În ceea ce priveşte creşterea acestei afecţiuni, medicul a spus că este proporţională cu vârsta, iar manifestările sunt oarecum asemănătoare cu cele ale cancerului de prostată.
În cazul adenomului de prostată, bărbaţi diagnosticaţi cu acestă afecţiune prezintă simptome ale tractului urinar inferior şi anume că deseori apare o senzaţie de disconfort în timpul urinării dese în timpul nopţii. Netratate, aceste afecţiuni duc la complicaţii, a subliniat conf. dr. Valentin Ambert.
Potrivit medicului, aceasta este o afecţiune benignă, cronică, care evoluează lent pe o perioadă lungă de timp. Este foarte important faptul că această simptomatologie afectează calitatea vieţii şi relaţiile de familie, având efect şi asupra vieţii sexuale, a subliniat medicul.
Cei cu simptomatologie uşoară, moderată, obţin un scor la chestionarul pe care îl primesc mai mic de 20, a menţionat conf. dr. Ambert. Cei cu o simptomatologie mai mare, care ajung la 19 şi peste, nu se mai pot trata medicamentos, necesitând intervenţie chirurgicală.
Referindu-se la Studiul Flux, efectuat pe o perioadă de doi ani şi publicat în revista Urologia Internationalis, medicul a arătat că tratamentul cu extract de serenoa se dovedeşte eficient pentru formele de adenom de prostată uşoară şi moderată.
Studiul a fost efectuat în şapte unităţi medicale, iar eficacitatea tratamentului a fost demonstrată după doi ani, îmbunătăţindu-se calitatea vieţii, fluxul urinar, scăderea în volum a prostatei şi îmbunătăţirea funcţiei erectile.
Conf. dr. Valentin Ambert a accentuat asupra eficienţei diagnosticării precoce.
Prof dr. Ionel Sinescu a spus că între 45-50 ani pot apare modificări histologice, adică ale celulei, iar la 50 de ani cel puţin 50% din populaţia masculină este afectată de adenomul de prostată. Medicul a explicat că în timp se poate ajunge la insuficienţă renală obstructivă indusă de adenomul de prostată.
Bărbaţii de peste 65 de ani, în proporţie de peste 60% suferă de această afecţiune şi au nevoie de tratament medicamentos. Un procent de 30% se prezintă la medic cu retenţii de urină şi atunci se impune rezolvarea chirurgicală, a explicat medicul. Prof. dr. Ionel Sinescu a spus că pentru a diagnostica precoce această afecţiune trebuie să se efectueze un PSA la peste 40 de ani, ecografie şi dacă apar modificări sunt necesare alte investigaţii şi tuşeu rectal.
Prof. dr. Petrişor Geavlete de la Spitalul "Sf. Ioan", a reliefat impactul social pe care îl are boala, aceasta fiind una progresivă, fără tratament. El a accentuat asupra tendinţei de îmbătrânire a populaţiei în toată lumea şi a menţionat că sunt peste trei milioane de bărbaţi de peste 50 de ani, dintre care aproape un milion suferă de adenom de prostată, impactul fiind foarte mare. Acesta a adăugat că boala este frecventă după 50 de ani, dar poate să apară şi la vârste mai tinere.
În ceea ce priveşte problemele de disfuncţie erectilă şi afectarea vieţii sexuale, prof, dr. Petrişor Geavlete a menţionat că acestea sunt destul de frecvente, mai mult de 10% dintre bărbaţii cu vârsta sub 40 de ani având probleme de acest fel.
Medicul a relevat importanţa diagnosticării corecte şi a tratamentului adecvat al adenomului de prostată. "Din păcate, mulţi bărbaţi minimizează, ignoră sau ascund simptomele tractului urinar inferior (urinări frecvente, dificultăţi de urinare, pierderi spontane de urină) şi afectarea vieţii sexuale, pentru că le consideră o consecinţă naturală a înaintării în vârstă. Aceste simptome care pot indica adenomul de prostată, afectează semnificativ calitatea vieţii bărbatului şi a familiei acestuia. Problemele urinare şi dificultăţile sexuale fac ca bărbatul să se simtă jenat, ruşinat, inutil. Îl fac să evite relaţiile sexuale, să evite activităţile sau contextele sociale în care ar putea apărea urgenţa de a urina sau pierderi de urină, să se îngrijoreze în legătură cu părerea pe care ceilalţi ş-ar putea-o face despre el şi să-şi ascundă problema. Este important pentru ei să ştie că nu sunt singuri că există soluţii de tratament cu rezultate foarte bune", a spus Bogdana Bursuc, psiholog.
Rezultatele studiului sunt încurajatoare
Studiul Flux s-a derulat timp de 24 de luni în şapte instituţii medicale din Bucureşti din Timişoara, Arad şi Cluj Napoca pe 120 de pacienţi care prezentau forme uşoare sau moderate de adenom de prostată.
După 24 de luni cu serenoa repens de 320 de mg s-a evidenţiat scăderea volumului prostatei, îmbunătăţirea vieţii sexuale, o urinare satisfăcătoare, îmbunătăţirea semnificativă a funcţiei erectile. "Ne bucurăm că am răspuns propunerii medicilor urologi de a efectua acest studiu clinic despre eficacitatea tratamentului pe termen lung cu extract de serenoa repens 320 de mg în cazul adenomului de prostată. Rezultatele obţinute demonstrează că acest tratament, chiar după prima lună, îmbunătăţeşte semnificativ calitatea vieţii bărbaţilor de peste 50 de ani fără efecte adverse. Pot trece până la trei luni până la atingerea eficacităţii complete", a spus Dario Ronco, manager la Berlin-Chemie România.