23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Totul despre hrana pisicii
Totul despre hrana pisicii
Rubrica destinată iubitorilor de animale o dedicăm, săptămâna aceasta, pisicilor. Aceste ghemuleţe de blană sunt, pe cât de drăgălaşe, pe atât de iubitoare. Astfel, pentru a fi un stăpân responsabil, trebuie să avem mare grijă la hrană, acesta fiind un lucru esenţial în creşterea şi dezvoltarea lor. Pentru ca felina noastră să aibă o dietă echilibrată şi sănătoasă, are nevoie de mâncare specială pentru pisici, care conţine şi vitamine şi minerale, pe lângă carne şi legume. Mâncarea pisicilor este generală, dar şi împărţită pe anumite criterii: rasă, sex, vârstă sau pentru cele sterilizate sau nu. Bineînţeles, aceste noţiuni sunt irelevante dacă nu ne ţine buzunarul şi cumpărăm doar ceea ce ne permitem. Trebuie să ţinem minte că nu e recomandat să schimbăm foarte des sortimentul atunci când se termină conserva sau punga pentru că, în acest fel, stomacul şi intestinele animalului vor fi afectate. Trebuie să menţinem un program de masă echilibrat, corespunzător pisicii noastre.
Mâncarea ieftină e incompletă
Pentru a afla mai multe despre hrana pisicii noastre, am vorbit cu medicul veterinar Cornel Gingăraşu, care a spus că diferenţa între mâncarea ieftină şi cea scumpă este că cea dintâi „nu te lasă să mori”. „Este impropriu spus «ieftin», mai corect ar fi «incomplet». O mâncare ieftină umflă intestinul şi nu te lasă să mori. Celelalte conţin substanţe care au componente foarte bine alese şi rafinate şi au şi proteină cu moleculă hidrolizată. Cu cât e mai mică proteina, cu atât îi este mai uşurată munca ficatului şi a pancreasului să prelucreze hrana. De asemenea, unele pisici pot dezvolta alergii la unele proteine: ou, carne de vită, de pui sau la brânză. Semnele sunt diferite: vărsături, diaree sau mâncărimi. În mod paradoxal, pisica este mult mai sensibilă la anumite alimente decât omul. Dacă îi dai slănină, e posibil să vomite trei zile, să facă diaree sau într-o lună chiar să moară. Ce-i drept, nici nu o mănâncă decât dacă e lihnită”, explică medicul veterinar.
Cu toate că e mai ieftină şi gustoasă, mâncarea preparată de noi în bucătărie nu oferă pisicii substanţele nutritive de care are nevoie deoarece hrana cumpărată este superioară, din punct de vedere calitativ. Putem fierbe carnea fără grăsime (trebuie să evităm să îi dăm animalului carne crudă) şi adăugăm legume - pe cele pe care le preferă felina - şi îi oferim astfel o masă gustoasă, dar săracă în substanţe nutritive. Hrana fabricată de companiile care se respectă conţine proteine hidrolizate, grăsimi, plante medicinale, ouă, Omega 6 şi 9, dar şi anumite substanţe pe care noi nu le putem obţine în bucătărie.
"Pisica este un animal care trăieşte în zonele de semistepă şi care mănâncă după ce vânează. Nu e nici carnivor, nici vegetarian, e prădător iar acest lucru este demn de luat în seamă. Prada e înghiţită de vie: îi aplică şoricelului două labe peste ochi să îl ameţească şi îl mănâncă. Dacă şoarecele nu mai este viu, tot îl mănâncă, dar atunci se produc nişte schimbări şi dispar anumite substanţe, iar în timp, apar tulburări de sănătate la pisică. Ei bine, firmele serioase au cercetat şi au aflat care este acea substanţă şi o adaugă în mâncarea pentru pisici. Noi nu găsim acea substanţă la supermarket, pentru că este chimie", mai spune Cornel Gingăraşu.
Hrana, în funcţie de rasă
De asemenea, rasa pisicii este un alt aspect pe care noi îl luăm în seamă atunci când îi alegem hrana. Deşi acest lucru vizează mai mult aspectul practic, medicul veterinar e de părere că nu este esenţial ca animalul să mănânce în funcţie de tipul de rasă. De exemplu, producătorii au adaptat mâncarea pentru pisicile persane: acestea au guriţa foarte mică şi mănâncă foarte încet, nu mestecă alimentul care alunecă „precum copilul care se dă pe tobogan”. Bucăţile de mâncare sunt foarte mici, au o anumită formă, pentru a fi mai uşor de apucat, şi au un uşor efect laxativ, pentru că aceste pisici înghit mult păr.
"Noi încă suntem la un nivel mic în ceea ce priveşte creşterea pisicii în funcţie de rasă. În primul rând, nici nu sunt cunoscute rasele pentru că există o confuzie întâlnită foarte des: cea birmaneză e numită siameză şi invers. Până în anii '90, pisica era un animal care stătea în curte, mânca şoareci şi mai primea câte un şut din când în când. Abia mai târziu am început să percepem altfel pisica, mai ales în funcţie de rasa acesteia. Ceea ce trebuie să ştie omul este că trebuie să cumpere mâncare scumpă şi pe care animalul să o mănânce. De asemenea, pisicile care au anumite probleme de sănătate (la rinichi, la stomac etc.) au şi ele nevoie de o hrană corespunzătoare. Dieta este formată din mâncare adaptată pentru acea afecţiune. Omul nu are, de exemplu, o conservă în care găseşte mâncare pentru o anumită problemă de sănătate, în schimb pisicile, da", explică veterinarul.
Alimentele interzise
Pentru a fi siguri că vom avea un animal sănătos, este bine să ştim şi ce anume nu trebuie să îi dăm, în vederea evitării problemelor. Nu trebuie să le dăm sub nicio formă oase, mai ales de peşte, pentru că sunt ascuţite şi vor răni gâtul pisicii. De asemenea, usturoiul (care este toxic pentru felină), ceapa, carnea grasă, mâncarea picantă şi mezelurile sunt interzise. Nici dulciurile nu sunt recomandate, pentru că pisicile nu au nevoie de zahăr (de aceea nu mănâncă fructe) şi nici ciocolata sau stafidele. Mâncarea pentru pisici nu are, pentru oameni, niciun gust, decât miros. Atunci când suntem la cumpărături, trebuie să evităm produsele pentru animale pe ambalajul cărora au menţionat "produse derivate", "făină de carne şi/sau oase", "concentrat animal", "făină" sau "zaharuri". Nu sunt indicate nici cele care conţin făină de porumb drept aditiv sau conservanţi chimici precum BHA, BHT, etoxquin şi galat de propil.
Dacă am aflat ce trebuie mănânce pisica şi ce trebuie să nu existe în hrana acesteia, trebuie să ştim şi care este cantitatea potrivită. Conform spuselor doctorului Cornel Gingăraşu, nu e o regulă, animalul poate mânca hrană umedă şi uscată sau chiar combinată. Astfel, pentru o pisică medie este recomandat o jumătate de kilogram de boabe pe săptămână şi cam 120 - 200 de grame de conservă. Acest lucru este orientativ, pentru că sunt pisici care mănâncă mai mult sau mai puţin. Putem lăsa bolul cu mâncare undeva la îndemâna animalului şi acesta va mânca cam de 12 ori pe zi, dar "sesiunea" nu durează mai mult de un minut şi jumătate. De asemenea, dacă alegem să îi oferim o dietă mixtă, trebuie să stabilim o oră când să îi dăm hrana umedă, iar cantitatea acesteia nu trebuie să depăşească două linguri pe zi. Este bine să ne asigurăm că va fi respectat şi un program regulat de masă.


Articole înrudite