23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Toate companiile din siderurgie-metalurgie din România nu au adus plusvaloare, dimpotrivă, au produs şomeri pe bandă rulantă”
„Toate companiile din siderurgie-metalurgie din România nu au adus plusvaloare, dimpotrivă, au produs şomeri pe bandă rulantă”
Este concluzia la care a ajuns Alexandru Serea, liderul sindicatului de la ICMRSG, care a fost cea mai mare societate de construcţii a Galaţiului, care a construit combinatul. Decizia luată recent de către comitetul de conducere al FSS Metarom, de a organiza vineri, 14 august, acţiuni de protest la Câmpia Turzii, prin care se doreşte să se tragă un semnal de alarmă vizavi de viitorul sumbru al laminorului, nu a rămas fără ecou în rândul sindicatelor afiliate la federaţia sindicală. Preşedintele FSS Metarom, Mircea Scîntei, a anunţat luni, în cadrul comitetului confederal de conducere al Cartel Alfa, acţiunea pe care federaţia sindicală pe care o conduce o organizează la Câmpia Turzii, la care au fost invitaţi să participe atât reprezentanţii sindicatelor afiliate la federaţie cât şi lideri sau reprezentanţi ai filialelor locale ale Cartel Alfa. Rămâne de văzut dacă solidaritatea sindicală faţă de situaţia gravă de la Laminorul din Câmpia Turzii, unde 800 din cei 1.000 de angajaţi sunt în pericol să rămână şomeri, va mobiliza liderii altor sindicate, care nu au pregetat să protesteze la Bucureşti atunci când era vorba de reducerea salariilor bugetarilor. Acţiunea ar fi normal să adune câţi mai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor, dacă ţinem cont de faptul că mediul privat este cel care asigură cea mai mare parte din contribuţiile care ajung la bugetul statului şi din care sunt plătite pensiile şi salariile iar pierderea unui loc de muncă din sectorul privat înseamnă automat mai puţini bani la bugetul statului. Unul dintre sindicatele care au reacţionat la demersul celor de la FSS Metarom şi care a ţinut public să îşi exprime solidaritatea cu angajaţii de la laminorul din Câmpia Turzii este sindicatul de la ICMRSG, care, prin vocea liderului de sindicat Alexandru Serea, anunţă că susţine acţiunea FSS Metarom şi implicit şi sindicatul de la Industria Sârmei - Câmpia Turzii în urma situaţiei dramatice de la unitatea respectivă, generată de decizia patronatului de a disponibiliza 800 de salariaţi în cursul anului 2012.
„Disponibilizarea colectivă a 800 de salariaţi, prin închiderea activităţii societăţii din «lipsa comenzilor» cu o neacompaniere socială serioasă şi prin refuzul total al dialogului patronatului Mechel, ne face să fim solidari cu orice acţiune sindicală ce întreprind sindicaliştii din Câmpia Turzii. Odată cu intrarea multinaţionalelor în România, tragem concluzia că privatizările au fost o mare cacealma, că metalurgia românească trece prin ultimele zile de existenţă. Trebuie să recunoaştem că toate companiile din siderurgie-metalurgie din România nu au adus plusvaloare, dimpotrivă, au produs şomeri pe bandă rulantă atât în interiorul grupurilor cât şi la societăţile care pe orizontală erau strâns legate de aceste activităţi. Mitingul de pe 14 septembrie de la Câmpia Turzii sperăm să trezească autorităţile locale, responsabilii guvernamentali, căci, prin nestoparea la timp a acestor demersuri, de a închide capacităţi de producţie importante din România, mâine vom vedea altă capacitate de producţie închisă, poimâine alta şi tot aşa, până vom dispărea de pe harta Europei ca industrie.”, se arată în comunicatul semnat de Alexandru Serea.
„Suntem solidari cu angajaţii de la Mechel Câmpia Turzii”
Ne-a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea şi al federaţiei „Virgil Săhleanu” „Noi am invitat toate federaţiile sindicale, inclusiv pe cei de la FSS Metarom, să facem o acţiune comună la Bucureşti prin care să tragem semnale de alarmă şi să cerem să se ia măsuri faţă de situaţia de la unele unităţi din metalurgie, unde au loc disponibilizări sau autodisponibilizări. Din păcate, nu am primit niciun răspuns şi nu am fost invitaţi de liderii FSS Metarom să participăm vineri la acţiunea de protest. Chiar dacă nu am fost invitaţi la această acţiune, suntem solidari cu angajaţii de la laminorul de la Câmpia Turzii şi cerem actualilor guvernanţi şi întegii clase politice să analizeze ce se întâmplă şi la Combinat şi la laminorul de la Câmpia Turzii”, ne-a declarat Gheorghe Tiber.
Gheorghe Sora, liderul federaţiei sindicale Solidaritatea CN Metal, ne-a declarat că nu a fost invitat de liderii FSS Metarom să participe la acţiune dar este solidar cu angajaţii de la laminorul respectiv care îşi vor pierde locul de muncă: „Eu am atras atenţia de mult timp în legătură cu ce se va întâmpla cu metalurgia şi informaţiile mele s-au dovedit a fi adevărate”.


Articole înrudite