23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Anunţul referitor la amenajarea unui „pod” între municipiile Galaţi şi Brăila, despre care presa a scris până acum pagini întregi, ar putea deveni realitate mai repede decât s-ar putea crede. Anunţul a fost făcut de către Ciprian Dediu, directorul executiv al comitetului director al Zonei Intercomunitare Metropolitane Dunărea de Jos, în cadrul adunării generale a organizaţiei al cărei scop principal îl reprezintă atragerea fondurilor europene care s-ar putea revărsa asupra a 47 de unităţi teritorial-administrative care fac parte din zona respectivă. În decursul celor 3 luni de când zona metropolitană a primit undă verde de constituire din partea instanţei, Ciprian Dediu a purtat o serie de discuţii cu reprezentanţii unor ministere importante sau ai altor organisme sau institutii care ar avea legătură cu funcţionarea şi dezvoltarea noii zone metropolitane, din care vor face parte şi localităţi din judeţul Tulcea.
„Am discutat cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, care mi-au spus că au fost alocate 1.700 de milioane de euro pentru construirea unui pod între oraşele Galaţi şi Brăila, licitaţiile fiind estimate să aibă loc în cursul lunii octombrie, cel mai probabil. Consider că în urma amenajării acestui pod care va atrage o circulaţie intensă de mărfuri, ar urma implicit construirea a încă patru poduri”, i-a informat Ciprian Dediu pe reprezentanţii primăriilor prezenţi la adunarea generală a zonei intercomunitare metropolitane Dunărea de Jos, pe a cărei ordine de zi s-au aflat subiecte extrem de importante şi fierbinţi, şi anume demersurile care trebuie făcute pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea zonei din care fac parte 47 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea.
Directorul executiv Ciprian Dediu a subliniat importanţa parcurgerii paşilor necesari ca până la data de 1 decembrie asociaţia să fie înregistrată la Bruxelles, astfel încât să poată fi un instrument eficace de atragere a fondurilor europene, singura şansă de dezvoltare pe care o are regiunea metropolitană.
Carmen Andrei, unul din oamenii de bază care au contribuit la punerea în practică a acestui proiect, a spus că acesta este singurul lucru bun care se poate întâmpla oraşului Galaţi în ceea ce priveşte atragerea de investiţii.
Ciprian Dediu a spus că în urma discuţiilor purtate cu primarul Brăilei, organizaţiei i se va pune la dispoziţie un sediu şi că speră că acelaşi lucru se va întâmpla în Galaţi. Dar despre proiectele de relansare a acestei zone metropolitane, precum şi despre un studiu făcut de o firmă olandeză privitor la viitorul  zonei Galaţi - Brăila, ale cărui concluzii participanţii le consideră neconforme cu realitatea economică şi socială din zona Galaţi - Brăila, precum şi despre soluţiile care ar putea fi puse în practică, vă vom relata în ediţiile viitoare ale ziarului.


Articole înrudite