23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii mai ocupă un loc fruntaş, dar deloc onorabil. Suntem printre cei mai mari consumatori de alcool din lume, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe 2011. Potrivit OMS, consumul de alcool omoară în fiecare an peste 2,5 milioane de oameni.
România face parte din ţările europene unde consumul de alcool pur pe cap de locuitor depăşeşte 12,5 litri pe an. La fel se întâmplă şi în ţările din nordul continentului european şi în cel asiatic, dar şi în Argentina, Australia şi Noua Zeelandă. În Africa, Namibia şi Africa de Sud consumul a fost mediu, în timp ce în Africa sub-sahariană, Asia de sud şi estul Mediteranei au niveluri scăzute ale consumului (sub 2,5 litri).
Pe lângă numărul mare al deceselor înregistrate, consumul excesiv de alcool provoacă boli greu de tratat. 60 de afecţiuni sunt direct legate de consumul de alcool, iar alte 200 au legătură indirectă. Raportul OMS arată că 4% din decesele la nivel mondial au drept cauză consumul excesiv de alcool, mai mult decât SIDA, tuberculoza sau violenţa. Alcoolul e asociat cu multe probleme sociale, inclusiv violenţa, abuzul asupra copiilor şi absenteismul la locul de muncă.
Cei mai afectaţi de acest fenomen sunt bărbaţii între 15 şi 59 de ani. Cauzele alcoolismului sunt statutul socio-economic şi nivelul redus de educaţie. Paradoxal însă, cel mai mare consum de alcool se întâlneşte în ţările dezvoltate. Pentru a controla fenomenul, cele mai de succes practici s-au dovedit a fi mărirea taxelor şi impunerea unei vârste minime a consumatorilor.


Articole înrudite