23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Avem un mare hop - noua lege a sănătăţii”
„Avem un mare hop - noua lege a sănătăţii”
Preşedintele Traian Băsescu a precizat, joi, că un "mare hop" în momentul de faţă îl reprezintă noua lege a sănătăţii, exprimându-şi speranţa că ea va fi adoptată anul acesta, fie prin asumarea răspunderii Executivului, fie prin vot parlamentar şi că va intra în vigoare în prima parte a anului viitor.
"Dacă până acum v-am vorbit de proiecte în implementare, ca urmare a trecerii prin Parlament a legilor, trebuie să vă spun că avem un mare hop, care sper să fie trecut în acest an, şi anume promovarea noii legi a sănătăţii. Sistemul de sănătate românesc este un sistem rigid, un sistem în care spitalele sunt societăţi de stat, un sistem în care aportul privat este nesemnificativ, un sistem în care orice spital se adresează ministerului dacă vrea un aparat pentru radiografii, un sistem aş spune nefuncţional. Obiectivul noii legi, care este, ca şi legea educaţiei, rezultat al unui raport făcut de o comisie prezidenţială neutră politic, dar cu specialişti de primă mărime, este o interferenţă puternică între finanţarea de la bugetul de stat şi finanţarea privată, lăsându-se companiilor posibilitatea de a-şi asigura suplimentar, decât asigurările de stat, deci de a-şi asigura suplimentar salariaţii, în funcţie de nevoi, de modul cum îşi negociază contractul la nivelul societăţii", a spus Băsescu, la o conferinţă economică.
El şi-a exprimat speranţa ca săptămâna viitoare proiectul de lege privind reforma sănătăţii să fie lansat în dezbatere publică şi a reiterat că el ar trebui adoptat în cel mai scurt timp, fie prin Parlament, fie prin asumarea răspunderii de către Executiv.
"Sperăm că el va fi adoptat în cel mai scurt timp de către Parlament sau prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, pentru a face legea operaţională la începutul anului viitor. Atenţie, pentru presă, nu am spus 1 ianuarie neapărat, la începutul anului viitor, având în vedere că implementarea legii necesită un timp, ca şi legea educaţiei, necesită etape care să fie parcurse şi atunci o intrare în vigoare a legii în prima parte a anului viitor poate fi binevenită", a conchis Băsescu.


Articole înrudite