29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii muncesc cel mai mult din Uniunea Europeană pentru o casă
Românii muncesc cel mai mult din Uniunea Europeană pentru o casă
Piaţa imobiliară din România nu-şi revine din criza declanşată în 2008, spre deosebire de majoritatea statelor membre Uniunea Europeană unde, dacă nu se vede o revenire rapidă, se observă cel puţin o stabilizare. În principal, în România sunt două cauze care împiedică revenirea la normalitate. Veniturile medii ale populaţiei care sunt cele mai mici raportate la preţul unei locuinţe, iar băncile care acordă cu dificultate noi credite, chiar în condiţiile în care unele percep cele mai mari dobânzi ipotecare din UE.
Accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe în cadrul UE este corelată cu gradul de dezvoltare economică, arată raportul Deloitte. Danemarca, Germania, Belgia, Olanda şi Austria, care au cel mai ridicat PIB per capita au şi cele mai accesibile preţuri pentru cetăţenii lor. Astfel, un angajat danez cu salariul mediu brut pe economie îşi poate achiziţiona o locuinţă cu o suprafaţă de 70 metri pătraţi în 2,2 ani, cel mai scurt timp din cele 27 state din UE, iar germanii în 2,4 ani. Italienii, englezii şi francezii, care au PIB per capita egal sau puţin mai mare decât media UE îşi pot achiziţiona o locuinţă de 70 mp cu veniturile brute de la 7,7 la 9,4 ani. În ţările cu economii în tranziţie, Cehia, Ungaria şi Polonia care se încadrează din punct de vedere al PIB per capita între 66 şi 80% din media UE pot achita preţul locuinţei standard în 6,9 -7,5 ani.
România se plasează pe ultimul loc în cadrul UE, un angajat de aici cu salariul mediu pe economie putând cumpăra o locuinţă în 10,6 ani. Mai mult decât în România trebuie să muncească ruşii, aceştia putând achita un apartament standard în 11,2 ani.
Dintre statele central şi est europene, cel mai rapid şi-a revenit piaţa imobliară din Cehia, care a ajuns la nivelele din 2007, anul dinaintea declanşării crizei financiare. Cumpărătorii de case sunt din nou în piaţa imobiliară din Cehia fiind din nou dinamică pe toate segmentele sale, de la vechile apartamente din clădirile baroce din centrul vechi al Pragăi până la cartierele muncitoreşti sau noile ansambluri rezidenţiale dezvoltate în ultimii ani în Boemia de Vest. Spre deosebire de boomul pieţei imobiliare când se cumpărau proprietăţi pentru a profita de aprecierea abruptă a valorii acestora, dinamica actuală este determinată în cea mai mare parte de creditele ieftine. Banca centrală cehă a redus până aproape de zero rata dobânzii de referinţă, ceea ce a făcut ca băncile comerciale să reducă la minime istorice dobânzile creditelor ipotecare. Rata medie a unei ipoteci a scăzut în luna iunie a acestui an la 2,95%, de la 3,61% în aceeaşi perioadă a anului precedent, conform Fincentrum Hypoindex, o firmă de consultanţă din Praga, care monitorizează dobânzile practicate de primele nouă instituţii financiare care oferă credite ipotecare informează Bloomberg.
Prin comparaţie, media dobânzii creditelor ipotecare în forinţi este de 8% în Ungaria, iar în România este de 8% pentru cele denominate în euro, la lei situându-se în jurul a 10%. În Ucraina se înregistrează cele mai înalte dobânzi, de peste 20% pentru acest tip de credite.
De remarcat că piaţa imobiliară din R. Cehia şi-a revenit la volumul înregistrat în 2007 atât din punct de vedere al volumului tranzacţiilor, cât şi al valorii cumulate. În calcul au fost incluse şi refinanţările pentru creditele existente şi care au reprezentat în primul semestru din acest an aproximativ un sfert din totalul tranzacţiilor, conform estimărilor analiştilor citaţi de Bloomberg. Dobânzile percepute de băncile din Cehia sunt cele mai mici dintre cele practicate de băncile din statele fost-comuniste.
Deşi nu mai sunt căutate ca active speculative, imobiliarele rămân în atenţia investitorilor ca plasamente foarte bune, mai ales că nu sunt multe alternative în prezent. Cumpărătorii nu se aşteaptă la profit din revânzarea unei case peste doi ani. Dar rămâne un plasament sigur, de tipul „save haven".
De însănătoşirea pieţei imobiliare beneficiază în primul rând constructorii şi industria materialelor de construcţii care cunoaşte o rată de creştere superioară altor state europene. De exemplu, în primul semestru, producţia de ciment a crescut în Cehia cu 4%, faţă de doar 2,5% în Germania.
Preţurile pe piciorul pătrat au scăzut în Praga sub 250 de dolari (50.000 de coroane) de la începutul acestui an. Comparativ cu vârful înregistrat în 2008, de 60.000 coroane, scăderea e de 20%. Preţul unui metru pătrat construit este relativ constant în Cehia de mai mulţi ani, ceea ce demonstrează o maturizare a pieţei. Comparativ cu 2008, preţul este cu peste 20% mai mic, însă nu se poate compara cu România unde scăderea este de aproape 40% şi continuă şi în acest an, conform datelor imobiliare scăderea fiind de 7%.


Articole înrudite