17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Palatul Copiilor şi Elevilor Galaţi derulează în perioada 17 august 2011 - 17 august 2012 proiectul "România - oameni, locuri, fapte, între trecut, prezent şi viitor". Despre debutul acestui proiect am stat de vorbă cu prof. Camelia Nenu, director al Palatului Copiilor şi Elevilor din Galaţi: "Experienţa de la Braşov a fost minunată. Am făcut un schimb de experienţă cu Palatul Copiilor şi Elevilor din Braşov, în cadrul unui proiect al nostru, al gălăţenilor. Se numeşte «România - oameni, locuri, fapte, între trecut, prezent şi viitor», coordonator de proiect sunt eu (n.r. - Camelia Nenu) şi o colegă de a mea, prof. Violeta Neagu de la CNMK."
Care a fost scânteia care a aprins acest proiect, ce a debutat cu dreptul, ne povesteşte tot prof. Camelia Nenu: "Ideea ne-a venit în felul următor: am observat că multora nu le mai place istoria sau au o impresie greşită despre istorie. Şi atunci s-au gândit copiii să facem o platformă IT, pentru că, dacă nu le place istoria, le place calculatorul. Aşa a luat naştere proiectul nostru. Am mers pe două direcţii: pe de o parte, de platforma IT s-a ocupat profesoara de informatică Violeta Neagu, pe de altă parte, de proba practică m-am ocupat eu, în calitate de profesor de istorie. Am căutat parteneri din oraşul nostru şi din judeţul nostru, apoi ne-am extins către zona sud-est. Proiectul le-a plăcut şi colegilor din alte zone. La întâlnirile noastre le-am prezentat proiectul, le-am arătat platforma şi au zis că ar fi încântaţi să transform proiectul în ceva naţional. Şi primul pas a fost invitaţia celor de la Braşov, cu dorinţa de a vizita locurile din zona Prahova şi zona Braşov. Asta am şi făcut. Nu am stat prea mult la Palatul Copiilor din Braşov, ci am umblat."
Cei 11 copii din judeţul Galaţi care au participat la acest schimb de experienţă au fost foarte încântaţi, întrucât nu au avut până acum posibilitatea să plece în alte zone, să cunoască tradiţiile locurilor, să stea de vorbă cu oamenii întâlniţi acolo. Însoţiţi de profesori, au fost la Bran, zona Moeciu, apoi la Sinaia, au vizitat Peleşul, Pelişorul, au urcat la cota 1.400 şi cu telescaunul  până la cota 2.000. Au comunicat cu oamenii pe care i-au întâlnit, au luat contact direct cu "personajele" din zonă, atât cu vânzătorii de la tarabe, cât şi cu ciobanii, şi fiecare a spus câte o legendă. Apoi le-au povestit copiilor despre tradiţiile locului, despre noaptea Sf. Andrei, moment în care se dă cu usturoi în toată casa pentru a alunga spiritele malefice. Au ajuns şi la Mănăstirea Caraiman, un colţ de rai, unde era şi o mică grădină zoologică. Întâlnirea cu gazdele Peleşului a fost de bun augur: „Am reuşit să vorbesc cu cei de la Relaţii cu Publicul şi am făcut un parteneriat. Urmează să dezvoltăm proiectul cu ajutorul acestor oameni minunaţi de la Peleş". Directorul Palatului Copiilor şi Elevilor Braşov a premiat fiecare copil, la sfârşitul proiectului, cu suma de 50 de lei, ceea ce a fost o surpriză pentru ei, deoarece au posibilităţi reduse. Desigur, toată aventura s-a terminat cu un foc de tabără, iar cei mici au învăţat cu acest prilej şi cum să facă un grătar. Pentru vara 2012 proiectul va continua cu vizita braşovenilor la Galaţi. Atunci, Galaţiul va trebui să arate tot ce are el mai frumos oaspeţilor de la Palatul Copiilor Braşov.


Articole înrudite