11 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rezultatele testării cu etilotestul nu pot constitui probe judiciare care să poată fi luate în considerare
Rezultatele testării cu etilotestul nu pot constitui probe judiciare care să poată fi luate în considerare

Şoferii amendaţi contravenţional ca urmare a stabilirii prezenţei alcoolului în aerul expirat în urma testării cu aparatul etilotest au şanse să scape de amendă datorită faptului că magistraţii de la Tribunalul Alba au dat o decizie în favoarea şoferului amendat. Instanţa a respins apelul formulat de IPJ Alba împotriva sentinţei Judecătoriei Alba Iulia din 2013, prin care a fost anulat procesul verbal de contravenţie, şoferul a fost exonerat de plata amenzii de 675 de lei şi a fost înlăturată sancţiunea complementară a suspendării permisului pe 90 de zile. 

În motivarea acestei soluţii, magistraţii au avut în vedere dispoziţiile art. 88 alin. (3) din OUG nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice: „Stabilirea prezenţei alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenţei în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate”, iar potrivit alin. (4) „Stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic”. De asemenea, instanţa a mai avut în vedere şi faptul că intimatul IPJ nu a depus la dosarul cauzei buletinul de analiză metrologică întocmit de Biroul Român de Metrologie Legală sau de un laborator autorizat de birou în acest sens aşa cum prevăd dispoziţiile art. 5 din OG 20/1992. Aşadar, conform deciziei nr. 289/A/2014, „cât timp aparatul etilotest utilizat la testarea petentului nu a fost verificat conform normelor legale incidente în materie, se reţine că fapta reţinută prin procesul-verbal de contravenţie nu a fost constatată potrivit dispoziţiilor legale, aspect susţinut şi prin depoziţia martorei V.M.M. care a arătat că a fost necesară repetarea testării întrucât aparatul etilotest nu a funcţionat prima dată, ceea ce este de natură să creeze un dubiu cu privire la valabilitatea măsurătorilor efectuate cu un aparat pentru care intimatul nu a fost în măsură să facă dovada verificării metrologice în condiţiile legii”. 

Mai mult decât atât, norma de metrologie legală NML 012-05 stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice specifice etilometrelor şi modalităţile de atestare a legalităţii acestor mijloace de măsurare, în scopul obţinerii de probe judiciare privind consumul de alcool, afirmă domnul avocat Ioan Mihai Tănase. Potrivit acestei norme, la pct. 2 sunt definite ca mijloc tehnic etilometrul şi etilotestul, stabilind pentru etilotest că: în cazul în care furnizează informaţii de măsurare, acestea nu sunt considerate suficient de exacte astfel încât să asigure garanţiile necesare pentru constituirea de probe judiciare privind consumul de alcool. 

În concluzie, etilometrul, iar nu etilotestul, este mijlocul tehnic omologat şi verificat metrologic cu care se realizează stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat.


Articole înrudite