27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Natura ne-a dăruit foarte multe leacuri şi trebuie să profităm de ele, a declaratdr. farmacist Ovidiu Bojor în cadrul conferinţei "Imunostimulatoarele: mit sau realitate". Specialistul a menţionat că este o tradiţie de 8.000 de ani în domeniul acestor terapii. Deosebirea dintre terapiile naturale şi cele alopate este aceea că cele din urmă tratează simptomele, şi nu cauza.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor a accentuat asupra faptului că medicina naturală holistică are o sferă foarte mare de remedii şi tratează întregul, şi nu segmentar.
Reputatul specialist a făcut referire la faptul că o prevenţie împotriva îmbolnăvirilor începe cu alimentaţia, care trebuie să fie una extrem de echilibrată.
În opinia sa, marile companii dezvoltă medicamente al căror efect nu este studiat suficient. De exemplu, insulina, care este produsă dintr-o bacterie manipulată genetic, ale cărei efecte nu sunt suficient cunoscute asupra organismului. Pentru diabetul de tip II incipient este bine de folosit insulina vegetală, a susţinut el.
Pe de altă parte, dr. Bojor a apreciat că medicamentele alopate pot face ca organul căruia i se adresează să nu mai funcţioneze normal având stimulent din afară. De exemplu, pancreasul primind insulina din afară, poate să nu o mai fabrice.
La rândul său, dr. Răzvan Alexandru, de la compania "Vitacare", a evidenţiat că înainte de a urma un tratament cu suplimente naturale, trebuie făcută o evaluare, iar în legătură cu necesitatea utilizării produselor naturale suplimentare, acesta a explicat că trebuie folosite, pentru că alimentaţia cuprinde foarte multă materie primă industrializată şi falsificată. Este nevoie astfel de suplimente care să ajute capacitatea de apărare a organismului.
Dr. Răzvan Alexandru a adăugat însă că nu trebuie optat pentru medicaţia naturală în detrimentul celei alopate, mai ales în cazul unor afecţiuni grave precum cancerul.
Între tratamentele naturale indicate pentru dezvoltarea imunităţii se află echinaceea, ca substanţă activă în combinaţie cu chimenul negru, astragalus, schisandra, o plantă care are diferite arome.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor a arătat că şi terapiile naturale pentru creşterea imunităţii trebuie utilizate cu mare atenţie şi nu pe o perioadă îndelungată, ci cu pauze mari între ele, pentru a permite dezvoltarea în continuare a autoimunităţii.
În România nu există, din păcate, specialitatea de farmacologie clinică. În opinia dr. Răzvan Alexandru, această specialitate ar trebui inclusă în pregătirea studenţilor.


Articole înrudite