Preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR) 1903, Petru Turc, consideră că nu se poate face un plan de şcolarizare fără a avea un program de dezvoltare economică naţională şi nu se pot stabili cifrele de şcolarizare pe meserii fără un program de reindustrializare a României.
„Noi discutăm acum despre cifre de şcolarizare pe meserii. Dar trebuie să discutăm şi despre ce se întâmplă în Guvern azi şi ce s-a întâmplat în anii anteriori. Dacă programul de dezvoltare economică naţională nu se va face, vom discuta, în continuare, despre utopii în restructurarea învăţământului”, a afirmat Petru Turc la reuniunea de lucru a Comisiei de Dialog Social cu tema „Învăţământul tehnic şi profesional din România - prezent şi perspective” desfăşurată la Prefectura Cluj. El i-a solicitat ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a participat la acest eveniment, ca la nivelul Executivului să se discute despre „România încotro - din punct de vedere economic şi social”.
„Până în 1989, România a avut un sistem educaţional foarte bun, care a fost, din păcate, distrus. Acest sistem asigura necesarul de personal pentru economie şi pentru serviciile din România. În prezent, după 20 de ani, nu mai avem muncitori. Din industria pe care o avea judeţul Cluj în 1989, la ora actuală mai există doar 9%, atât ca număr de salariaţi cât şi ca producţie industrială realizată. Vârsta medie a salariaţilor din industrie este azi de 55 de ani. Sudori, fierari, betonişti, dulgheri, vopsitori, prelucrători prin aşchiere, electricieni, zidari, etc. nu se mai mândresc azi, în România, cu aceste meserii. După 1990 s-a înrădăcinat mentalitatea că dacă nu ai facultate este o ruşine. Iar dezvoltarea învăţământului superior, cu atât de multe universităţi private, nu a fost deloc un câştig”, a afirmat preşedintele UGIR 1903.
Petru Turc s-a arătat nedumerit de situaţia că la examenul de admitere în universităţi numărul locurilor este mai mare decât al absolvenţilor de liceu.
„Numărul de locuri din învăţământul superior trebuie să fie redus. Sunt împinşi spre facultate tineri fără talent”, a spus preşedintele UGIR 1903.