23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Foarte multe persoane se gândesc cu groază atunci când trebuie să meargă la medic. Nu pentru că îşi fac griji pentru sănătatea lor, ci pentru că nu au suficienţi bani pentru a plăti serviciile medicale, dar şi pe cel care le tratează. Pentru a vedea dacă se poate să fii tratat corespunzător şi fără şpagă, am făcut un sondaj prin oraş şi am vorbit cu câţiva gălăţeni.
Vasilica Iacomi (60 de ani, pensionară): „Poţi fi tratat bine fără să dai bani, dar depinde de medic şi de secţie. Eu am fost doar la Chirurgie până acum. Nimeni nu îţi cere bani, dar te simţi şi îi dai. Când vezi că e om cu tine, scoţi din portofel. Am început să merg doar la cabinete particulare, acolo plătesc, dar ştiu că se poartă cu mine cum trebuie”.
Cristian Nistor (49 de ani, pensionar pe caz de boală): „Nu se poate fără şpagă. Situaţia a fost aşa dintotdeauna. Nu contează dacă medicii tot sunt plătiţi, au nevoie şi de la pacient. Că e tânăr sau pensionar, nu contează pentru ei, trebuie să dea”.
Geta (63 de ani, pensionară): „Pentru nimic în lume nu se uită la om fără bani. Am păţit-o şi eu. Începând de la portar, până sus, în secţie, a trebuit să dau şpagă pentru a putea urca să duc mâncare bolnavului. Aşa era şi înainte de revoluţie şi nu o să dispară sistemul”.
Irina Pană (21 de ani, studentă): „Da, eu cred că poţi fi tratat omeneşte în anumite spitale din România fără şpagă. În Cluj şi în Bucureşti am auzit de multe spitale unde nu se acceptă, nu este admis aşa ceva. Totul se rezumă la faptul că multor persoane li se pare normal să dea sau să accepte banii”.


Articole înrudite