28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Meduzele fluorescente ajută la depistarea cancerului în forme incipiente
Meduzele fluorescente ajută la depistarea cancerului în forme incipiente
Noua metodă de diagnosticare foloseşte o proteină verde fluorescentă care le permite meduzelor să strălucească în întuneric. O echipă de cercetători a descoperit că această proteină poate fi infiltrată în ţesuturile canceroase, care apoi pot fi uşor detectate folosind o cameră specială. Cercetătorii de la Laboratoul Yorkshire de Cercetări Oncologice din cadrul Universităţii York, care au dezvoltat procedura, conduşi de profesorul Norman Maitland, sunt de părere că aceasta va revoluţiona modul în care unele forme de cancer sunt diagnosticate.
"Formele de cancer care apar în zonele greu accesibile din organism sunt dificil de diagnosticat în fazele timpurii, iar diagnosticarea în faza incipienta este foarte importantă pentru tratarea oricărei forme de cancer", a spus profesorul Maitland.
"Procedura dezvoltată de noi implica «inserarea» de proteine derivate din celulele luminiscente ale meduzelor în celulele canceroase. Apoi, când iluminăm ţesutul, o cameră specială detectează aceste proteine în momentul în care «se aprind», indicând unde sunt localizate tumorile".

Cum funcţionează nouă metodă de diagnosticare?

"Razele X nu reuşesc să ofere o imagine foarte detaliată a ţesuturilor şi oaselor, ceea ce face ca diagnosticarea cancerului osos microspcopic, de exemplu, să fie foarte dificilă. Procedura noastră va permite o diagnosticare mai rapidă, în stadiile incipiente", a explicat cercetătorul.
O versiunea modificată a proteinei din celulele meduzelor, care apare roşie sau albastră, şi nu verde, ca în cazul meduzelor, este folosită de cercetători, care o introduc în organism cu ajutorul unor viruşi. Aceşti viruşi sunt manipulaţi să se dezvolte în interiorul celulelor canceroase, răspândite în organism, care nu ar putea fi detectate cu metodele actuale de diagnosticare. Pe măsură ce viruşii se dezvoltă, produc din ce în ce mai multe proteine fluorescente.
"Când o cameră specială este pornită, proteinele pur şi simplu se aprind şi astfel putem vedea unde sunt celulele canceroase", a explicat profesorul Maitland, care a spus că acest proces a fost numit "Virimagistică" (Virimaging).
Echipa de cercetători speră să aibă procedura pregătită pentru teste clinice în următorii cinci ani, dacă totul merge conform planului. Una dintre problemele care ar putea apărea ar fi camerele speciale necesare detectării proteinelor. În acest moment o singură companie, din Statele unite, a proiectat şi produs o astfel de cameră, care poate vedea proteinele fluorescente la o rezoluţie destul de mare în interiorul organismului. Preţul unei astfel de camere depăşeşte 600.000 de euro. Noua tehnică este o continuare a muncii chimistului american Roger Y Tsien, care, în 2008, a câştigat premiul Nobel pentru izolarea proteinei luminiscente din celulele meduzelor.


Articole înrudite