La începutul anului 2011, C.A.Coltuc anunţa primirea unui răspuns pozitiv din partea Curţii de Apel Bucureşti care obliga Universitatea Spiru Haret să elibereze reclamanţilor diplomele de licenţă şi suplimentele la diplomă ca urmare a chemării în judecată a universităţii în septembrie 2010 şi a probelor aduse în instanţă de către Casa de avocatură Coltuc, reprezentantul legal al absolvenţilor USH care au dorit recunoaşterea diplomelor de către MECTS şi eliberarea acestora de către USH. Luna aceasta, cabinetul de avocatură Coltuc revine cu noutăţi privind dobândirea unei hotărâri câştigate irevocabil în faţa MECTS.
Studenţilor înmatriculaţi în anul I, în perioada 2005-2008, la programele ID şi FR neacreditate de la Universitatea „Spiru Haret” (USH), actual absolvenţi ai acestor programe, nu li se recunoşte examenul de licenţă. În condiţiile în care între aceşti studenţi şi studenţii programelor la zi nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte susţinerea examenului de licenţă, nerecunoaşterea diplomelor obţinute este total discriminatorie.
Av. Coltuc Marius, reprezentantul C.A.Coltuc, susţine că „o instituţie de învăţământ care înscrie studenţi şi eliberează diplome la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă şi la distanţă fără a fi parcurs procedura obligatorie pentru autorizare nu este îndreptăţită să înmatriculeze, să elibereze diplome, să desfăşoare procesul de învăţământ pentru formele de învăţământ care nu au parcurs etapele obligatorii ale creditării şi autorizării provizorii. Din actele pe care absolvenţii în cauză le-au depus la dosar nu rezultă că s-au înscris la o specializare şi la o formă de învăţământ pentru a căror organizare USH nu avea autorizare sau acreditare provizorie”.
Tot de la începutul lunii octombrie a.c., pe blogul Cabinetului de avocatură Coltuc se pot regăsi testimoniale ale absolvenţilor USH care se află în proces cu MECTS, precum şi ale celor care au obţinut răspunsuri pozitive în astfel de procese. Odată cu declaraţiile absolvenţilor, pe blog pot fi regăsite şi modele de cereri de chemare în judecată pentru recunoaşterea diplomelor şi hotărâri câştigate.
Scopul acestor informaţii este acela de a veni în întâmpinarea studenţilor care au nevoie de îndrumare în astfel de probleme, precum şi de a atenua din reticenţa absolvenţilor USH care au probleme cu recunoaşterea diplomei, dar nu sunt convinşi de câştigarea proceselor.
„Este drept că şansele de câştigare a unui proces nu vor fi niciodată de 100% în condiţiile în care decizia finală aparţine instanţelor. Sperăm însă că publicarea unor astfel de hotărâri va acorda încredere studenţilor cu probleme, deoarece singura cale de a rezolva este pe cale judiciară, iar aceste speţe se judecă la Curtea de Apel, termenele fiind relativ de lungă durată”, afirmă av. Coltuc Marius.