MARELE PROFESOR TUDOREL BUTOI EXPLICĂ
Oportunitate unică pentru cei peste 100 de cursanţi - studenţi, profesori, psihologi, procurori, avocaţi şi poliţişti care au participat la Workshop-ul Psihodiagnistic şi Psihanaliză în Practica Judiciară. Psihologia interogatoriului judiciar, găzduit de Universitatea “Danubius”, în zilele de 13 şi 14 iulie.
Evenimentul organizat de Institutul de Psihologie Judiciară București, Colegiul Psihologilor din România, Universitatea “Danubius” din Galaţi şi Societatea Civilă Profesională de Psihologie PSIWORKS LEFTER&LEFTER a avut ca invitat special pe domnul Prof. univ. dr. TUDOREL B. BUTOI - SEVERIN, Psiholog Criminalist, Preşedinte al Comisiei de Psihologie pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din cadrul Colegiului Psihologilor din România.
Despre importanţa acestor cursuri, domnul Profesor declară: Ideea de adevăr şi de dreptate aduce satisfacţie victimelor, populaţiei în ansamblul ei. Este nevoie de justiţie şi dreptate realizate cu respectarea tuturor valorilor umane. Omul este sensibil când aceste lucruri sunt încălcate!”
Aflarea adevărului. Cazul ELODIA
Studenţii şi masteranzii îşi doresc să ajungă profileri, psihologi în câmpul faptei etc. pentru a ajunge mai uşor la făptuitor, la cel care ştie cel mai bine ce a făcut.
În enumerarea numeroaselor modalităţi de aflare a adevărului, ajungând la identificarea probelor şi la presiunea externă pe bază de probe, domnul profesor s-a oprit asupra controversatului caz ELODIA, exemplificând o serie de probe evidente identificate în acest caz pentru stabilirea vinovăţiei făptuitorului care în continuare susţine varianta plantării probelor de către poliţie, variantă demontată de către domnul profesor Tudorel BUTOI- SEVERIN. În special studenţii au fost captivaţi de modul de expunere a locurilor în care au fost găsite probe şi imposibilitatea găsirii unei justificări de către făptuitor.
Făcând referire la petele de sânge găsite în apartamentul ELODIEI, la înălţimea de 1,80 m a peretelui, domnul profesor a adus în discuţie efectul de bidinea, prin ridicarea mâinii pline de sânge în timpul lovirii repetate a victimei.
Tot referitor la cazul ELODIA, domnul profesor a amintit în susţinerea evidenţei probelor care conduc la făptuitor şi prezenţa urmelor de sânge în traseul care marchează vitezele de pe schimbătorul de viteză din maşina lui Cioacă. Este clar că cineva, cu podul palmei plin de sângele Elodiei a folosit schimbătorul de viteză al maşinii.
Din experienţa profesională a domnului profesor: Nicio femeie care a dispărut şi în ani nu a fost descoperită nu a scăpat de situaţia victimei ucise.
Referitor la această speţă extrem de delicată, în care apărarea făptuitorului a gravitat în jurul lipsei cadavrului, domnul profesor a concluzionat: Atâta timp cât avem dovezile omorului şi putem stabili vinovăţia făptuitorului, rămâne pe loc secund lipsa cadavrului.
Studiaţi oamenii mai mult decât cărţile!
Cei mai buni anchetatori sunt cei care au trăit în mahalale care provin din pături şi medii sociale sărace şi au studiat omul de mici iar atunci când li s-a deschis culoarul justiţiei au avut capacităţi pe care le-au dezvoltat ulterior prin studiu.
Duceţi-vă în baruri, în gări în autogări şi studiaţi fiinţa umană în toate necazurile ei, dezvoltaţi-vă instinctual de vânător şi justiţiar! A adăugat domnul profesor.
Nu faceţi masterate ca să uzaţi de procedee violente!
Folosirea terorii psihice, a violenţei morale, a înjurăturilor, a violenţei fizice în cadrul interogatoriului au fost aspru criticate de către invitatul special al evenimentului care a îndemnat anchetatorii să fie inteligenţi şi să folosească alte mijloace de investigare, astfel încât să conducă pe cel investigat în impas logic şi psihologic, rămânându-i o singură cale: de a spune adevărul. Domnul profesor a exemplificat o serie de mijloace folosite de unii anchetatori diabolici pentru a afla adevărul: poziţia schiorului, împachetări, înscenări de execuţie etc.
În acest context, domnul profesor a amintit de una dintre cele mai grave erori judiciare din lume deţinute de România: cazul ANCA, caz revoltător în care, sub presiunea înscenărilor de execuţie, inculpatul a recunoscut o faptă pe care nu a comis-o iar după patru ani a fost descoperit adevăratul făptuitor care între timp mai săvârşise două omoruri. Au fost evidenţiate astfel consecinţele devastatoare ale erorilor judiciare, în cazul amintit, ambii părinţi ai celui condamnat pe nedrept sinucigându-se iar lăsarea în libertate a adevăratului făptuitor, criminal în serie, având ca efect uciderea altor două femei.
Plăcut impresionat de Danubius
Aflat pentru prima dată la Universitatea “Danubius” din Galaţi, domnul profesor Tudorel BUTOI a fost plăcut impresionat de această instituţie de învăţământ superior, domnia sa declarând: “Apreciez Universitatea “Danubius” ca fiind o Universitate de top în ceea ce priveşte baza materială, amplasamentul într-o zonă de invidiat, un personal deschis şi studenţi foarte receptivi. Consider că este un adversar redutabil pentru celelalte universităţi, eu fiind cadru didactic la Universitatea din Bucureşti şi aflându-ne într-o competiţie loială şi constructivă. Aveţi tot ce vă trebuie pentru a face un învăţământ de calitate şi recomand studenţilor să vină în această zonă unde deschiderea pentru piaţă este totală!”
Domnul Aurel LEFTER, Preşedintele Filialei Galaţi a Colegiului Psihologilor din România, motorul întregii organizări a acestui workshop profesional pentru psihologi, a fost mulţumit de numărul mare de participanţi din domenii diferite şi şi-a manifestat bucuria de a revedea cu această ocazie foarte mulţi colegi psihologi din Galaţi şi Brăila.
Şef Birou Relaţii Publice,
Ana Alina DUMITRACHE