Detartrarea şi curăţarea regulată a dinţilor la dentist nu fac doar zâmbetul mai strălucitor, ci scad şi riscul unor crize cardiace şi atacuri cerebrale, arată un studiu menţionat de AFP. Potrivit acestui studiu, desfăşurat de cardiologi taiwanezi pe circa 100.000 de persoane, detartrarea şi curăţarea dinţilor la dentist scade riscul de atac cardiac şi cerebral cu 24% şi respectiv 13% faţă de persoanele care nu au efectuat niciodată acest tip de îngrijire dentară.
Participanţii la studiu au fost observaţi în medie şapte ani, precizează autorii, care şi-au prezentat rezultatele la conferinţa anuală a American Heart Association, organizată la sfârşitul săptămânii la Orlando (Florida, sud-est). Medicii apreciază că o detartrare este eficientă dacă este făcută de cel puţin două ori în doi ani.
Studiul s-a realizat pe circa 51.000 de adulţi care făcuseră cel puţin o detartrare completă sau parţială şi un grup similar din punct de vedere al componenţei feminine şi masculine care nu-şi curăţase niciodată dinţii la dentist. Niciunul din participanţi nu suferise vreo criză cardiacă sau atac cerebral la începutul cercetării, precizează autorii. 'Protecţia împotriva bolilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale a fost mai pronunţată la persoanele care-şi detartraseră dinţii cel puţin o dată pe an', arată dr Emily Chen, cardiolog la Spitalul pentru foştii combatanţi din Tapei, unul din principalii autori ai cercetărilor.
Înainte de realizarea acestui studiu, medicina legase deja o proastă igienă dentară de un risc cardiovascular crescut.