22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cel mai dur inspector ITM din Vaslui, fost student în Galaţi, un „războinic” veritabil după program
Cel mai dur inspector ITM din Vaslui, fost student în Galaţi, un „războinic” veritabil după program

Cel mai dur inspector ITM din judeţul Vaslui îi învaţă pe cetăţeni să se apere de oamenii răi. Este vorba despre Costel Harja (foto ↑), un specialist în domeniul securităţii în muncă de peste 30 ani şi care în timpul liber are o mare pasiune: artele marţiale. Le-a descoperit în urmă cu aproape 40 de ani, pe când era student în Galaţi şi, deşi erau interzise de comunism, a început să le înveţe şi să le practice, iar apoi să le predea celor interesaţi. „Artele marţiale te ajută să îţi îmbunătăţeşti anumite calităţi fizice (forţă, mobilitate, viteză) şi mentale (curaj, stăpânire de sine). În viaţă tebuie să avem o filozofie practică a luptei, pentru că dacă primim o «lovitură» puternică trebuie să ne concentrăm şi să ne ridicăm cu mai multă energie şi dorinţă de a câştiga lupta”, a explicat Costel Harja. Cei care vor să înveţe de la acesta tehnici de autoapărare, îl pot găsi în fiecare zi de marţi, începând cu ora 17:30, în sala de sport de pe strada Alecu Donici. „Cursul se bazează pe tehnici simple, eficiente şi uşor de învăţat, care funcţionează în situaţii reale. Tehnicile se învaţă într-un timp relativ scurt şi oferă instrumentele fizice şi mentale de a ne apăra împotriva unui agresor în condiţii extreme”, a mai explicat Costel Harja, pentru vremeanoua.ro.

Costel Harja este considerat unul dintre cei mai exigenţi inspectori de muncă din judeţ. Lucrează în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din 1992, timp în care a scris peste 20 de lucrări de specialitate. Datorită pregătirii şi experienţei câştigate în timp, astăzi este şi formator, astfel că ţine cursuri de specialitate: inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii (SSM) în muncă, auditor SSM, evaluator de risc în domeniul SSM. Pasiunea pentru artele marţiale a început pe vremea când era student. „Am descoperit acest sport în timpul facultăţii. Eu am început Facultatea de Mecanică din Galaţi în 1983, iar în perioada aceea, până în 1989, practicarea artelor marţiale era interzisă. Cei care conduceau antrenamentele în cadrul facultăţii erau studenţi sau foşti studenţi, nu pot să nu-i menţionez pe Turuceanu Rica sau Xenofont Arion etc. În perioada 1983-2002 stagiile naţionale de pregătire şi examinare erau conduse de sensei Dan Stuparu şi Adi Popescu Săcele. Am învăţat, m-am pregătit şi am devenit, apoi, instructor şi arbitru în cadrul Asociaţiei de Karate Tradiţional din România - FRKT, asociaţie condusă de sensei Dan Stuparu”, a povestit Costel Harja.

„Autoapărarea fizică cultivă liniştea sufletească, echilibrul, modestia şi armonia interioară”

Astăzi ţine cursuri de autoapărare pentru toţi cei care vor să se simtă, în permanenţă, în siguranţă oriunde s-ar afla. „Am ales să practic autoapărarea fizică pentru că aceasta dezvoltă memoria, gândirea, imaginaţia, formează deprinderi şi obişnuinţe precum capacitatea de a lua decizii corecte şi rapide, stăpânirea de sine etc. Dacă ar fi să dăm o definiţie din carte pentru autoapărarea fizică, ar trebui să spunem că reprezintă o modalitate eficientă prin care victima unui atac îşi poate apăra integritatea fizică şi psihică prin utilizarea calităţilor motrice şi psihice (viteza, forţa, rezistenţa, îndemânarea, voinţa, curajul, perseverenţa, încrederea în sine) dezvoltate prin antrenament. Însă vreau să vă spun că, dincolo de această definiţie, autoapărarea fizică înseamnă mai mult. Aceasta cultivă liniştea sufletească, echilibrul, modestia şi armonia interioară care se practică toată viaţa, devine un mod şi o cale de viaţă. În cazul în care eşti nevoit să te confrunţi fizic pe stradă cu mai mulţi agresori puternici şi posibil înarmaţi, majoritatea artelor marţiale nu te vor ajuta. Atacurile reale sunt rapide, implică o mare cantitate de mişcare, sunt haotice şi neaşteptate. Unul dintre cele mai importante elemente ale violenţei reale este şocul mental, ritmul cardiac creşte, se pierd abilităţile motrice fine, vedere tunel etc. Pentru a putea face faţă unei asemenea agresiuni, ai nevoie de o combinaţie: evitare, prevenire, conştientizare, strategie, tehnici şi metode de antrenament, susţinute de condiţie fizică şi de un pic de noroc”, a explicat Costel Harja.

„Mulți mă întreabă de ce e nevoie de autoapărare şi încerc să le explic tuturor că aceste abilităţi sunt extrem de utile în viaţa oricărei persoane”

Cei care vor să înveţe de la acesta tehnici de autoapărare, îl pot găsi în fiecare zi de marţi la sala de sport de pe strada Alecu Donici. Doritorii trebuie să aibă, însă, vârsta de 14 ani împliniţi. „Pot veni toate persoanele, indiferent de calificare, condiţia fizică, rezistenţă, forţă sau experienţa anterioară. Desigur, trebuie să aibă măcar 14 ani împliniţi. Mulți mă întreabă de ce e nevoie de autoapărare şi încerc să le explic tuturor că aceste abilităţi sunt extrem de utile în viaţa oricărei persoane. În primul rând, sporesc încrederea în sine şi sunt dobândite cunoştinţele necesare pentru a face faţă unei agresiuni. În al doilea rând, cunoscând aspectele juridice ale autoapărării, o persoană va şti care sunt acţiunile şi situaţiile legale, pentru a nu îşi pune viaţa în pericol sau a fi private de libertate. În al treilea rând, prin studierea strategiilor şi tehnicilor de autoapărare, o persoană devine mai sănătoasă, mai puternică şi mai rezistentă fizic şi psihologic, armonizarea stării emoţionale, o creştere a rezistenţei la stres, dezvoltarea abilităţii de a suprima frica, anxietatea şi panica. În al patrulea rând, persoanele care deprind abilităţile de autoapărare îşi pot proteja familia, prietenii şi pe cei dragi”, a explicat Costel Harja.


Articole înrudite